RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Археологи виявили в Криму загадкове поховання з "квитком" у загробний світ

У анексованому Росією кримському місті Керч археологічна експедиція Інституту історії матеріальної культури РАН виявила поховання періоду еллінізму.

Як пише "ТАСС", керівник експедиції Сергій Соловйов розповів, що при одному з похованих знайдена монетка, яку, згідно з міфологією древніх греків, потрібно було віддати за перехід в царство мертвих.

"На південно-західному некрополі міста Парфеній, який входив до складу Боспорського царства, виявлені поховання періоду еллінізму. В одному з поховань знайдено цілий, неушкоджений скелет людини. Цікавою деталлю є те, що поряд з черепом знайдена дрібна монетка", - розповів він.

Соловйов додав, що грецький поховальний обряд, припускав, що така монетка повинна бути покладена в рот мерця. Вважалося, що він заплатить нею Харону - міфічному персонажу, який займався перевезенням душ померлих через річку Лету в загробний світ.

Знайдена монета допоможе більш точно встановити дату поховання. Однак вже зараз фахівці встановили, що вона відноситься до III-II століть до нашої ери. Вони сподіваються, що після очищення і вивчення монети зможуть назвати більш точний час поховання.

"Крім того, в обкладанні цієї могили знайдено антропоморфний надгробок (у формі людської фігури). Але це вторинне використання - вважаємо, його взяли з іншої могили, зруйнованої в ті часи", - уточнив Соловйов.

Як повідомляв "Апостроф", в місті Таррагона (Іспанія) були виявлені останки чоловіка, який жив близько 5 тисяч років тому. Дослідники вивчили їх і встановили, що він помер від удару по голові кам'яним теслом, схожим на мотику.