RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи знайшли розкішну могилу дитини, яка жила за часів Ісуса Христа: фото

Французькі археологи з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (Inrap) під час земляних робіт для розширення аеропорту поблизу міста Клермон-Ферран виявили дивовижне поховання немовляти, яке померло на початку нашої ери.

Про знахідку повідомляють на сайті Inrap, опублікувавши фото з місця розкопок.

Особливістю цього поховання є розкішна на ті часи труна завдовжки 80 см, деревина від якої не збереглася, але в землі археологи знайшли безліч металевих цвяхів від неї та декоративну металеву пластину.

Також в могилі було виявлено велику кількість похоронних предметів: навколо труни і на її кришці було близько 20-ти глиняних посудин, ймовірно, з ритуальною їжею для померлого. Такими були похоронні традиціями галло-римського періоду, яким датується могила.

За даними археологів, дитина, якій на момент смерті було близько року, померла приблизно в 30-х роках н.е., тобто саме в той час, коли був розіп'ятий Ісус Христос.

У могилі археологи виявили також безліч останків тварин, зокрема півтуші свині і кілька курей без голів. Крім того, тут були мініатюрні вази і два скляних флакони, ймовірно, з косметикою або ліками - хімічний аналіз речовини буде встановлено в лабораторії.

Знайдені в могилі особисті речі свідчать про благородне походження дитини, зокрема, серед знахідок була мідна фібула - декоративна застібка для одягу. Крім того, біля труни було виявлено цілий залізний предмет діаметром близько 30 сантиметрів із зігнутим стрижнем, який міг бути примітивною іграшкою. До речі, кінець цієї палички було пропущено між лапками цуценяти, похованого біля ніг померлої дитини, але поза труною.

На шиї у похованого поряд цуценяти, яке повинен був супроводжувати свого господаря в потойбічному світі, вчені виявили розкішний нашийник, прикрашений 15-ма бронзовими аплікаціями і дзвіночком. Також в похованні було знайдено молочний зуб більш старшої дитини. Вчені вважають, що цей зуб міг належати братові чи сестрі покійного.

Зазвичай маленьких галло-римських дітей ховали поруч із сімейним будинком, без особливих почестей. Кількість і якість поховального посуду, тварин і особистих речей, а також присутність в могилі цуценяти з розкішним нашийником говорить про те, що дитина належала до еліти суспільства.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в турецькому місті Діярбакир археологи виявили могили сельджуцького султана Килич-Арслана I і його дочки Саїді Хатун.