RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

Вчені розкрили таємницю неймовірної "плаваючої" піраміди фараона Сенусрета ІІ в Єгипті. Вона була збудована поблизу оазису і була оточена водою.

Про це йдеться в документальному фільмі Science Channel "Розкопаний", передає Express.

Сенусрет II був четвертим фараоном 12-ої єгипетської династії, який перед своєю смертю наказав побудувати піраміду Лахуна. Стародавній правитель дуже зацікавився регіоном оазису Фаюм і розпочав роботу над розгалуженою зрошувальною системою до озера Моеріс у Середньому Єгипті. Метою його проекту було збільшення кількості оброблюваних земель на цій території.

"Піраміда була оточена дивною траншеєю, це єдина піраміда, коли-небудь побудована так, наче вона пливе по воді. Зараз наші камери вперше отримали ексклюзивний доступ до цієї всередині цієї химерної мегаструктури. Ми досліджуємо тунелі, приховані глибоко під землею, використовуємо новаторський аналіз сканування за допомогою безпілотників щоб розшифрувати таємниці фараона, похованого 4 тисячі років тому", - розповіла провідний археолог Саліма Ікрам.

Вчені мають намір провести цифрову реконструкцію внутрішнього скелета піраміди, щоб розкрити її приховані тунелі та інші інженерні особливості, а, можливо, і загублені скарби.

Піраміда Лахуна була побудована приблизно в 1870 р. до н. е., вона має висоту у 160 футів над пустелею.

"Поруч менша піраміда - для королеви фараона - та вісім кам’яних меморіалів. Все це було обгороджено величезною мурованою цегляною стіною. Здається, що комплекс оточений водою, пливе в родючому районі пустелі, відомому як оазис Фаюм ", - додала Ікрам.

За її словами, оточивши піраміду водою, фараон створив ілюзію, що вона плаває.

“Ми знаходимось посеред пустелі, але вдалині ви бачите багато зелені та рослинності. Той факт, що тут є пишний оазис, означає постійне надходження води", - пояснили фахівці.

До того ж піраміда Лахуна облицьована шаром вапнякового шпону: зовнішні облицювальні камені скріплювались за допомогою вставок "ластівчин хвіст", частина з яких все ще залишилася. Навколо центрального ядра була траншея, заповнена камінням, що виконувала роль стоку.

Вапнякове облицювання стін в цьому стоці вказує на те, що Сенусрет II був занепокоєний пошкодженнями, які піраміда може отримати внаслідок контакту з водою.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років, які були знайдені в могильних шахтах похоронного храму цариці Наерт на південь від Каїра.