RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки "монстра", що бродив Землею 75 млн років тому - важив три тонни: фото

У землях Нью-Мексико (США) був виявлений добре збережений череп трубчастого динозавра Parasaurolophus, який бродив Північною Америкою 75 мільйонів років тому.

Про це розповідає Mail Online.

Череп належить культовому трубчастого динозавру паразауролоф, який жив в піздньомеловий період, приблизно від 76,5 до 73 мільйонів років тому.

Паразауролофи були травоїдними рептиліями, у яких носові ходи нагадували труби, в які вони вдувати повітря через так звану трубку на голові.

Цей конкретний череп належав одному виду роду Parasaurolophus - Parasaurolophus cyrtocristatus.

Нещодавно виявлений примірник був приблизно 6,1 метра в довжину і близько 2,3 метра у висоту по стегну.

Він жив з іншими качкодзьобими динозаврами без гребеня, рогатими динозаврами і ранніми тиранозаврами поряд з багатьма виникаючими сучасними групами алігаторів, черепах і рослин.

Череп був виявлений в 2017 році Ерін Спір зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень під час дослідження безплідних земель на північно-заході Нью-Мексико, але вчені описують його тільки зараз.

Parasaurolophus мав подовжений трубчастий гребінь на голові, що містить внутрішню мережу дихальних шляхів. Вчені дійшли до висновку, що ці гребені в основному функціонували як звукові резонатори і візуальні дисплеї, використовувані для спілкування всередині їх власного виду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше британські вчені відкрили новий вид динозаврів, який отримав назву убіраджара джубатус (Ubirajara jubatus). Це маленька істота з дивними шипами, які стирчали у тварин з плечей і, за припущеннями вчених, могли використовуватися в якості прикрас, як, наприклад, хвіст павича.