RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Вчені відкрили новий вид динозавра з густою гривою і загадковими шипами: як він виглядав

Британські вчені відкрили новий вид динозаврів, який отримав назву убіраджара джубатус (Ubirajara jubatus). Це маленька істота з дивними шипами, які стирчали у тварин з плечей і, за припущеннями вчених, могли використовуватися в якості прикрас, як, приміром, хвіст павича.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Портсмутського університету.

Форма тіла убіраджари, на перший погляд, може здатися досить знайомою. Це динозавр розміром з курку, родичів якого багато хто бачив у фільмах "Парк Юрського періоду".

Динозавр мав довгу густу гриву, що спускалася по спині, і пухнасті волокна, що покривали його руки. Дослідники вважають, що тварина могла змушувати свою гриву вставати дибки, як собака може піднімати шерсть, коли відчуває загрозу. У більш спокійний час грива була притиснута до шкіри.

Однак грива - не найцікавіша риса динозавра. Більше уваги привертають дивні структури, що стирчить у нього з боків. Це були довгі плоскі жорсткі стрічки з невеликим виступом посередині. Це не зовсім пір'я, але вони утворювалися з кератину, як і пташине пір'я, дзьоби і людське волосся. Розташування цих стрічок на плечах означає, що їх, ймовірно, також можна піднімати і опускати в міру необхідності.

Вчені стверджують, що нічого подібного вони ніколи не знаходили в скам'янілостях раніше.

"Це такі екстравагантні особливості для такої маленької істоти, і зовсім не те, що ми могли б уявити, якби у нас зберігся тільки скелет", - говорить Роберт Сміт, співавтор дослідження.

Те, для чого тварині знадобилося так прикрашати себе, на думку дослідників, сьогодні можна побачити у їхніх нащадків. Стрічки, ймовірно, використовувалися в якості демонстрації, щоб привернути самок, перемогти суперників або ж відлякати хижаків.

"Для багатьох тварин еволюційний успіх - це більше, ніж просто виживання. Сучасні птиці славляться своїм складним оперенням для привернення партнерів: хвіст павича і барви райських птахів тому є прикладом. Убіраджара показує нам, що ця схильність хизуватися не є унікальною особливістю птахів, а чимось тим, що птахи успадкували від своїх предків-динозаврів", - каже Сміт.

Убіраджара, який жив близько 110 мільйонів років тому, є одним з найстаріших прикладів такого роду прикрас у динозаврів. Це розуміння було отримано завдяки бездоганним скам'янілостям, яким вдалося зберегти не тільки кістки, а й м'які тканини - шкіру і ці кератинові структури.

Як повідомляв "Апостроф", в Монтані (CША) виявили останки двох динозаврів Triceratops horridus і Tyrannosaurus rex, які померли понад 67 мільйонів років тому і були поховані разом в одній могилі, на них були бойові шрами.