RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені створили "біочорнила" з живих клітин - дозволяють друкувати кістки за пару хвилин: фото і відео

Вчені з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї (Австралія) створили "біочорнила", які містить живі кісткові клітки пацієнта в розчині фосфату кальцію - вони є необхідними мінералами для формування кісток.

Про це повідомляє Daily Mail.

За словами дослідників, це дозволить друкувати на 3D-принтері людські кістки з власних живих клітин людини за пару хвилин.

Відзначається, що процес 3D-друку структур, що імітують кістки, не новий, але метод Університету Нового Південного Уельсу дозволяє вперше проводити цей процес при кімнатній температурі. Це означає, що кістки можна створювати прямо в медичному кабінеті, використовуючи власні живі клітини пацієнта.

Доктор Іман Рухані з Хімічної школи сказав: "Це унікальна технологія, яка може створювати структури, які точно імітують кісткову тканину. Їх можна використовувати, якщо існує велика потреба у відновленні на місці дефектів кістки, наприклад, викликаних травмою, раком або при резекції великого фрагмента тканини".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в університеті Тель-Авіва (Ізраїль) група вчених надрукувала на 3D-принтері живе серце з тканин тіла людини.