RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Франції розкопали стародавні гробниці з "сюрпризом": фото цікавих знахідок

У Франції археологи розкопали вражаючі місця вогнищ доісторичних часів і старовинний похоронний комплекс, де знайшли рідкісні артефакти. Серед них - надзвичайно рідкісні свинцеві мініатюри.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного інституту превентивних археологічних досліджень Інрапа.

Група фахівців провела археологічні розкопки в Альба-Ла-Ромен на ділянці площею приблизно 5 тисяч квадратних метрів, під час яких виявлено місце стародавніх вогнищ кінця Бронзового століття, дренажну мережу навколо сільськогосподарських доріжок античних часів, старовинний похоронний комплекс і древній кам'яний пам'ятник.

Так, археологи виявили батарею з шістнадцяти вогнищ з розпеченим каменем. У цих ямах із червоними стінами в основному містилися великі базальтові камені вагою в кілька десятків кілограмів.

Вони розташовані з рівними інтервалами приблизно на 75 метрів всередині та можуть простягатися більше 100 метрів уздовж осі північ / південь згідно з діагностичними даними. Датується знахідка 8-им століттям до нашої ери.

Також археологи виявили близько десяти стоків - водозбірних або дренажних каналів, які перетинають ділянку розкопок. Будівництво стоків ймовірно забезпечувало постійне відведення поверхневих вод та ґрунтових вод для очищення доріжки. Більшість з цих установок мали критий канал, встановлений між двома вертикальними стійками, покритими каліброваними каменями для поверхневого дренажу.

Ще одне відкриття - невеликий похоронний комплекс Тиберійського періоду (кінець 2-го століття нашої ери). Тут знайдено місця кремації і три поховання навколо круглої будівлі. В цих гробницях знайдено близько двадцяти предметів, включаючи керамічні вази, два бронзові дзеркала, золотий перстень та набір свинцевих мініатюр, що символізують туалетне приладдя. Наявність дзеркал, предмети туалету та невеликий діаметр золотої каблучки, схоже, говорять про могилу жінки.

Також археологи виявили кам’яний пам’ятник із зовнішнім діаметром 6,5 м, який складається з корони з вапнякових блоків шириною 0,5 м. Він зберігся на одному або двох шарах висоти і має фундамент глибиною від 0,7 до 0,8 м. Пам'ятник датований 1-им століттям нашої ери. Подібний мавзолей раніше був виявлений у містечку Альба, в некрополі на північ від стародавнього міста.

Цей невеликий поховальний комплекс навколо кругового пам’ятника і наявність аристократичної жіночої могили могли свідчити про приватний сімейний некрополь у маєтку Вілла дю Кло, розкопаний у 2005 році.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок в місті Кесарії (Ізраїль), археологи виявили схованку з древніми монетами і золотом, що датується XII століттям нашої ери. Вони припускають, що скарби могли належати жертвам хрестоносців на Святій Землі.