RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Археологи знайшли рідкісну подвійну гробницю в некрополі епохи династії Меровінгів: фото

У Франції археологи розкопали невеликий некрополь VI-VII століття, де виявили подвійну могилу з двома саркофагами. Як з'ясувалося, там могли бути поховані представники династії Меровінгів - першої династії франкських королів, яка правила з кінця V до середини VIII століття у Франкської державі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного інституту превентивних археологічних досліджень Інрапа.

Наприкінці 2020 року команда археологів розпочала розкопки в місті Мортань-сюр-Севр (Вандея). Археологи виявили залишки середньовічного некрополя з 99 гробницями, датованими VI-VII століттями нашої ери.

Могили розташовувалися у двох основних напрямках: схід/захід або північний захід/південний схід. Незалежно від їх орієнтації, щільність ям вище в центрі розкопаної ділянки. Можна уявити, що між рядами були циркуляційні проходи і, можливо, маркери на землі (стели, камені), які зникли впродовж століть. У кількох рідкісних випадках археологи спостерігали добровільне відкриття могил, що полягає у похованні другого померлого поблизу першого. Час між двома похованнями може коливатися від декількох днів до кількох років.

Вивчення середньовічного кладовища Мортань-сюр-Севр ставить під сумнів соціальний статус похованого населення. Хоча більшість померлих поховані просто в землі, невелика група була похована у інший спосіб.

Так, близько 15 особин, переважно дорослі, були поховані в трапецієподібних саркофагах, виготовлених із вапнякових вапняків. Ці саркофаги розповсюджені по всій могильній площі і свідчать про особливий соціальний статус похованих - це могли бути поховані представники династії Меровінгів - першої династії франкських королів.

Археологи виявили подвійну гробницю, що містить два саркофаги поруч, що свідчить про одночасне поховання. Хоча іноді спостерігається як на давніх, так і на середньовічних кладовищах, ця незвична практика є безпрецедентною для регіону.

У гробницях не було знайдено жодих супутніх речей, за винятком набору шпильок із мідного сплаву, виявлених у саркофазі, що містить тіло жінки. Групуючись на рівні голови, вони, ймовірно, утворювали елемент прикраси волосся або покривала.

Як повідомляв "Апостроф", у Франції археологи розкопали вражаючі місця вогнищ доісторичних часів і старовинний похоронний комплекс, де знайшли рідкісні артефакти. Серед них - надзвичайно рідкісні свинцеві мініатюри.