RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені показали детальне зображення Місяця - можна побачити навіть місце посадки "Аполлона": фото

Вчені за допомогою відбитих сигналів радара отримали неймовірно детальний знімок Місяця, на якому видно об'єкти розміром до п'яти метрів в діаметрі. Зображення настільки чітке, що можна побачити навіть місце посадки місії NASA "Аполлон-15" в 1971 році, а також навколишні борозни і зазубрені кратери.

Про це розповідає Mail Online.

Щоб отримати зображення, дослідники використовували супутники, які випускали потужний радіолокаційний сигнал у бік Місяця, який потім відбивався назад в систему з 10 радіотелескопів в Північній Америці.

Це стало останнім етапом випробування дуже складної системи радіотелескопа. З його допомогою вчені розраховують отримувати більш детальні зображення з набагато більш глибоких куточків нашої Сонячної системи, включаючи поверхні Нептуна і Урану.

"Запланована система стане кроком вперед в радіолокаційній науці, дозволяючи отримати доступ до невидимих раніше особливостей Сонячної системи прямо тут, на Землі", - сказала Карен О'Ніл, директор обсерваторії Грін-Бенк в Західній Вірджинії.

Проект об'єднує зусилля Обсерваторії Грін-Бенк (GBO) Національного наукового фонду, Національної радіоастрономічної обсерваторії (NRAO) і Raytheon Intelligence & Space.

Телескоп Грін-Бенк від GBO в Західній Вірджинії - найбільший в світі повністю керований радіотелескоп - був оснащений новим передавачем, розробленим Raytheon Intelligence & Space, що дозволяє передавати радіолокаційний сигнал в космос.

Комплекс дуже довгих базових ліній (VLBA) NRAO прийняв сигнал, відбитий від поверхні Місяця, і створив зображення. Знімок був зроблений в листопаді минулого року, але тільки зараз був опублікований Національною радіоастрономічною обсерваторією.

Нове зображення показує місце посадки Аполлона-15 прямо поруч із змієподібним поглибленням під назвою Хедлі Рілліе, залишком древньої вулканічної активності, ймовірно, що обрушилася лавової трубою. Кратер нагорі, поряд з борозною, називається Хедлі С і має діаметр близько 6 кілометрів.

Аполлон-15 приземлився в Хедлі-Апеннінах, регіоні на ближній стороні місячної поверхні 30 липня 1971 року. Це була дев'ята місія з екіпажем в програмі НАСА "Аполлон" і четверта по висадці на Місяць.

Як повідомляв "Апостроф", недавно китайська автоматична місячна станція "Чан'е-5" здійснила успішну посадку на поверхню Місяця.