RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

На морському узбережжі знайшли стародавню оливкову "фабрику", якій 6,5 тисячі років: фото

Вчені розгадали таємницю серії доісторичних кам'яних кіл, що містять тисячі оливкових кісточок, які були знайдені недалеко від північного узбережжя Ізраїлю десять років тому. Археологи дійшли висновку, що вони, очевидно, були приміщеннями для маринування оливок 6,5 тисячі років тому.

Про це повідомляє журнал Nature Scientific Reports.

Місце в Хашулі, що на південь від міста Хайфа, було відкрите в 2011 році після того, як шторм змив шари піску, що покривав його тисячоліттями.

За останні десятиліття археологи знайшли 19 доісторичних місць біля північного узбережжя Кармелу в Ізраїлі, які були затоплені та покинуті внаслідок танення льодовиків після останнього льодовикового періоду та підняття рівня моря у всьому світі. Ці стародавні залишки добре збереглися під шаром мулу, що їх покривав, і дали експертам безцінну інформацію про життя в епоху неоліту та халколіту - коли постійні поселення та складні товариства почали формуватися.

У Хішулі археологи знайшли еліптичну споруду з дюжиною вертикальних каменів, які виглядали над поверхнею води за кілька метрів від пляжу. Подальше розслідування виявило друге кам'яне коло та можливі залишки третього. Внутрішня частина конструкцій була вимощена і була заповнена тисячами оливкових ям, покритих тонким шаром глини та каменів. Поруч були знайдені інші споруди, можливо колодязі або ями для зберігання, але жодних ознак постійного проживання не виявлено.

На цій ділянці пізнього неоліту археологи виявили давні криниці та ями для зберігання віком 7 тисяч років, що містять те, що на івриті відомо як гефет . Це відходи виробництва оливкової олії, що складаються в основному з подрібнених оливкових кісточок і м’якоті, які в давнину часто використовувались як паливо. Вони також знайшли великі кам'яні тазики, де можна було пресувати оливки, та залишки тканих кошиків, подібних до традиційних ситечок, що використовувались для виготовлення олії. Таким чином, Кфар Самір був оголошений найпершими свідченнями виробництва оливкової олії, коли-небудь знайденими.

"Оливкові кісточки в Хішулі були в основному цілі і не фрагментовані, а в деяких навіть до каменя були прикріплені сліди м’якоті плодів, - каже доктор Дафна Ланггут, керівник археоботанічної лабораторії Тель-Авівського університету та Природничого музею Стейнхардта. - Ніяких слідів гефету та залишків знарядь праці, які могли б бути використані при пресуванні оливок, не виявлено. Це свідчить про те, що в цих кам'яних колах робили столові оливки, які маринували за допомогою морської води або сухої солі".

Виявлена інформація дає перші на сьогоднішній день докази тому, що люди навчилися використовувати плоди в їжу через 500 років після того, як навчилися душити оливкову олію. Також історичне відкриття додає більше доказів того, що сьогоднішній Ізраїль був регіоном, де доісторичні фермери вперше вирощували та одомашнювали оливкове дерево, яке згодом стало основним урожаєм у Середземному морі.

Як повідомляв "Апостроф", в Ізраїлі дайвери в давньоримській гавані Кесарії виявили 1600-річний скарб - стародавні монети, бронзові статуї божеств і світильники римського періоду другого століття.