RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

У Польщі виявили обручку дочки київського князя Святополка: фото

У Польщі знайшли великий горщик з монетами, датованими початком 12-го століття. Також в знахідці містилися чотири каблучки, одна з яких - обручка, що могла належати дружині сілезького принца Петра Влостовича і доньці київського князя Святополка II Марії.

Про це повідомляє The History blog.

Горщик, у якому виявили 6,5 тисячі монет, знайшли в кукурудзяному полі поблизу Слушкова на заході центральної частини Польщі. Більшість ідентифікованих монет у горщику - це срібні хрестові денарії. Їх поміщали в полотняні мішки і ховали у великій глиняній посудині. Поряд з монетами виявили фрагменти свинцю та чотири золоті каблучки - дві гравіровані з полірованими каменями у формі кабошон та дві обручки. Одна з каблучок - обручка, на якій міститься напис кирилицею "Господи, допоможи слузі своїй Марії".

Через велику цінність скарбу, географічну близькість його до ще більшого скарбу та кілець, знайдених в цьому місці раніше, археологи підозрюють, що тут може існувати зв’язок з видатними особами.

Одним із можливих кандидатів на особу Марії, чия обручка була знайдена, є дружина сілезького принца Петра Влостовича. Про неї мало відомо, окрім її імені і того, що вона була дочкою Святополка II, великого київського князя та правителя Київської Русі з 1093 по 1113 рік.

Старша зведена сестра Марії Збислава була у шлюбі з польським герцогом Болеславом III, а Петро Влостович був воєводою Болеслава, наймогутнішим адміністратором і воєначальником країни.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок в місті Кесарії (Ізраїль), археологи виявили схованку з древніми монетами і золотом, що датується XII століттям нашої ери. Вони припускають, що скарби могли належати жертвам хрестоносців на Святій Землі.