RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені розкрили секрет древніх комах з дивною головою: фото

Міжнародна група вчених-палеонтологів дійшла висновку, що комах, що жили близько 50 мільйонів років тому і мали дивну форму голови, можна вважати прадавніми родичами бабок.

Результати роботи опубліковані в журналі Zootaxa.

Скам'янілості дивних комах були виявлені ще в XIX столітті. У 1858 році їх описав німецький палеонтолог Герман Хаген і впродовж 150 років по тому вчені класифікували їх як групу викопних бабок, перші представники яких жили в крейдяному періоді на території сучасного Китаю, причому останні комахи з даного виду були поширені близько 10 мільйонів років тому у Франції та Іспанії.

Зовнішній вигляд скам'янілих відбитків цих істот нагадує сучасних бабок: вони мали такі ж вузькі і довгі крила, але форма голови мала дивну форму. У сучасних бабок коротка і широка голова з витріщеними очима, які розташовані боків. У "бабок" з крейдяного періоду голова була округлою і зовсім не схожою на те, до чого звикли ентомологи.

До цього моменту вважалося, що дивна форма голови у викопних комах була викликана спотворенням, яке виникло в результаті скам'яніння. Їх так і називали - "бабки з перекрученими головами". Однак палеонтологи з університетів Саймона Фрейзера (Канада) і Бригама Янга (США), а також Королівського музею Британської Колумбії (Канада) під час розгляду "перекручених головів", які були знайдені у відкладеннях в Британській Колумбії і штаті Вашингтон, виявили, що їх скам'янілості нагадують описані німецьким палеонтологом в XIX столітті.

Проаналізувавши 162 наукові статті, присвячені схожим зразкам, вони дійшли висновку, що мають справу з одним і тим же видом комах. Фахівці виділили його в окремий підряд і назвали Cephalozygoptera, що в перекладі з латинської означає "голова бабки".

Вчені виділили 16 нових видів цих істот. Палеонтологи вважають, що вони були важливими елементами харчового ланцюга в водно-болотних угіддях стародавньої території Британської Колумбії і штату Вашингтон близько 50 мільйонів років тому. А ось чому ці комахи вимерли - поки загадка.

Як повідомляв "Апостроф", на фресках, які прикрашали стіни гробниці єгипетського принца понад чотири тисячоліття тому, зображено абсолютно невідомого сучасній науці птаха - вчені припустили, що вимерлий вид гусей.