RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю єгипетської фрески, якій 4,6 тис. років - навколо неї було багато суперечок: фото

На фресках, які прикрашали стіни гробниці єгипетського принца понад чотири тисячоліття тому, зображено абсолютно невідомого сучасній науці птаха - вчені припустили, що вимерлий вид гусей.

Нове дослідження вчених було опубліковане в Journal of Archaeological Science: Reports .

В минулому році історик живопису Ентоні Роміліо з Університету Квінсленда в Австралії детально розглянув шість птахів, представлених на фресках під назвою "Мейдумські гуси", яким 4,6 тисячі років. Це зображення вважається одним з найдавніших зображень птахів з достатньою кількістю деталей, однак уточнити їх вид раніше не вдавалося.

Зараз виявилося, що вид гусей з єгипетської фрески не міг бути встановлений тому, що його не вдалося знайти в жодній книзі з орнітології.

"Очевидно, на них зображений невідомий вид", - говорить Роміліо.

Зображення собак, великої рогатої худоби, леопардів та білої антилопи у приголомшливих деталях збереглися у похоронних камерах четвертої династії принца Нефермаата I та його дружини Ітет. Хоча значна частина творів мистецтва була розграбована протягом десятиліть після її відкриття, фреска із зображенням гусей була перенесена італійським єгиптологом Луїджі Вассаллі, що забезпечило її збереження.

Зараз у Музеї єгипетських старожитностей у Каїрі гуси з фресок гробниці Нефермаата I залишаються предметом напружених дискусій. Більшість з вчених сходяться на думці, що два з трьох птахів є більшими за білолобих гусей (Anser albifrons) і є гусьми середнього розміру, який все ще широко поширений у Північній півкулі.

Але ідентичність першого та останнього птаха картини породжує сумніви, оскільки зоологи не можуть вирішити, чи це приклад сірої гуски (A. anser ) - прабатька більшості домашніх гусей - чи бобової гуски (A. fabalis ).

Інші два птахи - трохи менші сіро-червоні птахи, які дивляться праворуч - схожі на червоногрудих гусей (Branta ruficollis) - рідкісних гусей, що зустрічаються по всій Західній Європі, але думки вчених різняться.

Виходячи з оцінки Роміліо, пара суперечливих птахів занадто відрізняється від червоногрудих гусей, щоб вважати їх досить близьким видом, навіть беручи до уваги можливість художньої інтерпретації.

"З зоологічної точки зору, єгипетські твори мистецтва - це єдина документація цього гусака, що має виразний візерунок. Цей вид, здається, зараз вимер у всьому світі", - говорить Роміліо.

Що сталося з цим конкретним видом гусей - це ще одна таємниця, яку потрібно розгадати. Пошук підказок про вимерлих та живих тварин у давніх творах мистецтва, включаючи печерні картини віком десятки тисяч років, - це один із способів біологів відстежувати зміни в розподілі та ареалі дикої природи, а для екологів - можливість контролювати зміни клімату.

Як повідомляв "Апостроф", археологи виявили в Іспанії кам'яну табличку з вигравіруваними зображеннями тварин кам'яного віку, якій більше 11,7 тисячі років.