RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю життя "прапороносця" з племені майя - жив 1300 років тому: фото

Американські вчені розкрили таємницю багатого поховання представника еліти племені майя, який жив 1300 років тому. Виявилося, що це були останки одного з найвідоміших дипломатів цивілізації майя - про це свідчать ієрогліфи на сходах, що ведуть до гробниці, які вдалося розшифрувати вченим.

Про це пише журнал Latin American Antiquity.

Група вчених з Каліфорнійського університету в Ріверсайді оприлюднили результати аналізу останків людини, знайдених в елітній гробниці під час розкопок в Ель-Пальмарія, на території Мексики недалеко від кордону з Белізом і Гватемалою.

Хоча це було багате поховання представника знаті, ця людина не мала відношення до королівської сім'ї.

Команда археологів на чолі з Кенічіро Цукамото виявила прикрашені ієрогліфами сходи, які ведуть до церемоніальної платформі. Розшифрувавши ієрогліфи, вчені змогли не тільки встановити особу похованої людини, але й дізнатися історію його життя.

Записи розповідають про людину на ім'я Айпах Ваал, який в червні 726 року нашої ери в якості посла майя зробив далеку подорож для зустрічі з королем Копана, держави, що розташовувався приблизно в 500 км від сучасного Гондурасу.

Дипломат повинен був умовити короля укласти дружній союз з королем Калакмуля, держави, що розташовувався недалеко від сучасного містечка Ель-Пальмар.

Написи ідентифікували Айпаха Ваала як "Лакам", що у перекладі з мови майя означало буквально "людина, що несе прапор". На думку археологів, такий "прапороносець" якраз і виступав в якості посла.

Айпах Ваал успадкував цей високий пост і титул від свого батька, його мати також походила зі знаті цивілізації майя. Хоча дипломат займав привілейоване становище в суспільстві, його життя все одно була повне поневірянь.

Вчені встановили, що церемоніальну платформу Ваал побудував самостійно, через кілька місяців після описаної вище місії, тобто приблизно у вересні 726 року - тільки дуже впливові люди мали право будувати свої власні "сцени".

Гробниця дипломата була знайдена під підлогою храму, побудованого поруч з платформою. Скелет знаходився в дуже маленькій похоронній камері. Від інших елітних поховань майя цю гробницю відрізняє і те, що в ній було знайдено всього два похоронних предмета - глиняні посудини, прикрашені візерунками і зображенням птаха.

Вчені встановили, на момент смерті дипломату було від 35 до 50 років. Археологи вважають, що в гробниці був похований сам Айпах Ваал, хоча також це міг бути його батько. На високий статус похованої людини вказують, насамперед, розкішні вставки з піриту і нефриту. Це були дуже цінні у майя матеріали, якими прикрашали зуби.

Право носити такі прикраси мали тільки дуже важливі люди, і чим більше було таких вставок, тим вище був статус їхнього власника. В даному випадку декоративні вставки прикрашали всі верхні передні зуби покійного.

При цьому череп цієї людини виявився аномально сплющеним. Вчені вважають, що такої форми він зазнав внаслідок штучних деформацій за допомогою спеціальних дерев'яних пристосувань ще в дитинстві. Подібне практикувалося у багатьох народів Мезоамерики і означало приналежність до еліти. Але якщо у одних народів практикувалося подовження черепа, то інші деформували черепа, роблячи їх більш плоскими і широкими, як в даному випадку.

Аналіз останків також показав, що високий статус Айпаха Ваала не завжди рятував його від недоїдання і хвороб. Крім того, були виявлені сліди переломів кісток, отриманих ним, імовірно, під час однієї з тих ігор з м'ячем, які були зображені на сходах.

Як повідомляв "Апостроф", вчені провели аналіз останків багато прикрашеної жінки-правительки, яка була похована в палаці бронзового століття, і дійшли висновку, що в давні часи жінки також могли займати трон.