RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Перший політ над поверхнею Марса: фото вертольота і дата запуску

Вертоліт-розвідник Ingenuity, який був прикріплений до днища марсохода Perseverance, опустився на поверхню Червоної планети.

Про це повідомляється на сторінці ровера в Twitter, де опубліковані відповідні фото.

Перед польотом на Марс літаючий дрон разом з лопатями і опорами перебував в складеному стані і, щоб його опустити на поверхню, апарат спочатку "розгорнули" і зарядили його акумулятор на 100%.

На фотографіях, які супроводжують твіти, видно, що Perseverance від'їхав від вертольота на безпечну відстань, щоб в разі невдачі не стати "мішенню" падаючого дрона.

"Підтверджено посадку Марсо-вертольота. Його подорож на 471 млн км на борту Perseverance закінчилася остаточною висадкою за 10 сантиметрів від марсохода на поверхню Марса. Наступна віха? Пережити ніч ", - написали на сторінці ровера в Twitter.

Дрон змушений буде перенести температуру до -90 ° С на поверхні.

Найближчим часом команда Ingenuity перевірить встановлені на вертольоті сонячні панелі, протестує двигуни і датчики. Перший політ в умовах атмосфери іншої планети, щільність якої в сто разів менше земної, заплановано на 11 квітня.

В умовах гравітації, яка в три рази менша, ніж на Землі, Ingenuity спробує піднятися на три метри зі швидкістю в один метр в секунду, протриматися над поверхнею 30 секунд і сісти, зробивши високоякісні фотографії. У NASA планують здійснити до 5 таких польотів різної складності.

Як повідомляв "Апостроф", раніше марсохід Perseverance виявив на поверхні планети "дивний камінь" зеленого кольору і близько 15 сантиметрів завдовжки і обстріляв його лазером.