RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вчені розкрили загадку мумії шведського єпископа - в труні з ним лежало немовля: фото і відео

Шведські вчені провели генетичний аналіз останків єпископа Педера Вінструпа, що жив в 17 столітті, і похованого разом з ним мертвонародженого 6-місячного немовляти і прийшли до висновку, що вони були пов'язані кровною спорідненістю.

Про це повідомляє видання The Daily Mail з посиланням на дослідження істориків Лундського і Стокгольмського університетів.

Поховання єпископа Педера Педерсена Вінструпа, який помер в 1679 році у віці 74 років, в склепі на території Лундського кафедрального собору, було відкрито кілька років тому. Поруч з мумією священнослужителя в шматку лляної тканини виявилися останки мертвонародженого немовляти 5-6 місяців.

Професор кафедри історичної остеології Лундського університету Торбйорн Альстрем зазначив, що померлих дітей нерідко ховали разом з дорослими небіжчиками, при цьому труп дитини могли помістити в могилу єпископа вже після його смерті.

Дослідники Стокгольмського університету проаналізували їх ДНК і прийшли до висновку, що немовля був онуком Педера Вінструпа: 25 відсотків їх генів були ідентичні. Хоча у них були різні мітохондріальні лінії, проте збіглася Y-хромосома, яка передається від батька.


Учені припускають, що батьком дитини був син єпископа - Педер Педерсен Вінструп-молодший, який не пішов по стопах батька, а вивчав фортифікацію. Ймовірно, саме він поховав мертвонародженого сина в могилі свого батька. З його смертю рід цієї аристократичної сім'ї обірвався.

Як повідомляв "Апостроф", раніше "Золотий парад фараонів", для якого відібрали 22 мумії, пройшов на центральних вулицях Каїра.