RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Марсохід вперше отримав кисень з атмосфери Червоної планети - це стало справжнім проривом

Шестиколісний ровер Perseverance, що знаходиться на поверхні Марса зумів вперше отримати кисень з атмосфери Марса.

За даними Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) США, це сталося 20 квітня, на 60-й день перебування ровера на Марсі.

Виділення та зберігання кисню на поверхні Червоної планети є однією з найважливіших задач, які необхідно вирішити для успішного освоєння планети.

Кисень вдалося отримати за допомогою експериментального компактного приладу в рамках експерименту Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).

"Це важливий перший крок у перетворенні вуглекислого газу в кисень на Марсі. У MOXIE є над чим працювати, але результати цієї демонстрації технології багатообіцяючі, оскільки ми наближаємося до нашої мети - одного разу побачити людей на Марсі. Кисень - це не тільки те, чим ми дихаємо. Він використовується в ракетному паливі, і майбутні дослідники будуть залежати від виробництва палива на Марсі, щоб мати можливість повернутися додому", - заявив Джим Рейтер, помічник адміністратора Управління космічних технологій NASA.

У понеділок, 19 квітня, вертоліт-розвідник Ingenuity, який прибув на Червону планету з марсоходом Perseverance, здійснив перший політ в умовах атмосфери і сили тяжіння Марса.