RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

В Україні вперше за 13 років провели операцію з трансплантації кісткового мозку: подробиці

В пересадці кісткового мозку потребував 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття, а ця операція стала унікальною в історії України.

Про це розповів у Facebook очільник МОЗ Максим Степанов та нардеп Оксана Дмитрієва.

За словами міністра, унікальна операція з пересадки кісткового мозку відбулася місяць тому, а 18-річного пацієнта Олександра Цимбалюка вже виписали з Київського центру трансплантації.

Донором став його 20-річний брат. Взимку минулого року Олександру діагностували важку форму апластичної анемії, й в нього був шанс на одужання за умови трансплантації кісткового мозку.

"Його старший брат в прямому сенсі пожертвував частинкою себе, щоб дати шанс на життя рідній людині. Українські лікарі впоралися на відмінно попри те, що така операція через брак специфічного обладнання востаннє робилася в нашій країні 13 років тому. Весь цей час пацієнтів, які потребували ТКМ, відправляли за кордон, де така операція коштує 3,5 млн гривень. В Україні вона обійдеться у 1,36 млн грн", - написал Степанов у своєму Facebook.

За словами нардепа Оксани Дмитрієвої, у лютому відбулося засідання за участі представників МОЗ, лікарні ОХМАТДИТ та Київського центру трансплантації кісткового мозку, на якому обговорили проблеми, які блокували проведення алогенних ТКМ.

"По суті, ми прописали "дорожню карту" що робимо, як взаємодіємо, хто за що відповідає, знайшли механізми вирішення питань і почали працювати. Коли всі працюють задля однієї спільної мети – все вдається. Дякую усім причетним!", - резюмувала вона у своєму Facebook.

Раніше ми розповідали, що в Україні літак Нацгвардії використали для порятунку життя дитини.