RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені знайшли скам'янілості невідомої раніше рослини - росла понад 18 млн років тому: фото

Американські палеонтологи виявили скам'янілість невідомого раніше виду ліани Ampelorhiza heteroxylon. Рослина росла близько 18,5 млн років тому в районі сучасної формації Кукарача в Панамі.

Про це повідомляє видання Sci News.

Вчені заявили, що знайдена скам'янілість - це найдавніший зразок макроскопічних копалин Paullinieae. Таку назву має група тропічних і субтропічних в'юнких рослин, що належать до сімейства сапіндових (Sapindaceae).

До групи Paullinieae відносяться тропічні і субтропічні деревні ліани, трав'янисті в'юнкі рослини (наприклад, виноградні лози) і інколи чагарники. Всього йдеться про шість родів і 475 видів, які становлять четверту частину всіх видів сімейства сапіндових.

Знайдений зразок Paullinieae - це коріння стародавньої рослини.

"Ліани представляли собою незвичайний різновид деревини ще більше 18 мільйонів років тому. Це, в тому числі, стосується і коренів", - зазначила доктор Джойс Чері зі Школи інтеграційних наук про рослини Корнельського університету (США).

Вчені розповіли, що до цього відкриття їм майже нічого не було відомом про те, коли і де ліани еволюціонували і наскільки швидко вони диверсифікувалися.

"18,5-19 мільйонів років назад Панама була півостровом з вулканічним ландшафтом, покритим тропічним лісом. У той час в цих лісах жили тварини Північної Америки. Тоді як рослини в основному походять від тропічної флори Південної Америки, яка поширилася по морському шляху", - пояснив доктор Натан Джад з коледжу Вільяма Джуелл і Музею природної історії Флориди.

Вчені дійшли висновку, що відкрита скам'янілість була серед рослин, які потрапили в Північну Америку задовго до Великого американського біотичного обміну, коли близько трьох мільйонів років тому великі тварини переміщалися між континентами.

Як повідомляв "Апостроф", група археологів з різних університетів і музеїв США виявила новий вид рогатих динозаврів, що жили 82 мільйонів років тому.