RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

На Марс посадили перший китайський марсохід: відео

Вранці в суботу, 15 травня, китайський космічний апарат Tianwen-1 успішно висадив на поверхню Марса зонд "Чжужун". Таким чином, Китай став другою країною в світі, яка посадила свій апарат на цю Червону планету.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, шестиколісний "Чжужун", який названий на честь міфічного китайського бога вогню, важить 240 кілограм і перевозить шість різних інструментів. Його головним завданням буде дослідження поверхні Марса і пошуки ознак або свідоцтв стародавнього життя на поверхні планети. Місія триватиме три місяці.

У цей час орбітальна станція Tianwen-1, чия назва означає "Пошуки Небесної Істини", буде приймати сигнали і записувати інформацію від марсохода, а потім проведе глобальне дослідження планети протягом одного марсіанського року.

Tianwen-1 був запущений ракетою Long March 5 з космодрому Веньчан на Хайнані 23 липня минулого року. Він провів сім місяців у шляху до Марса, перш ніж вийшов на свою орбіту в лютому вже цього року.

Також з 26 лютого орбітальний зонд почав виконання наукової програми, зокрема, він веде фотозйомку поверхні планети і вивчає її мінеральний склад. Зараз вчені спостерігають за південною частиною Марса, зокрема, рівнину Утопія, де висадився марсохід.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що марсохід NASA почав пошук ознак життя на Червоній планеті та вже тестує древнє озеро.