RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

З'явилися з-під піску: в Іспанії виявили сліди давньоримських розваг, фото

На південно-західному узбережжі Іспанії поблизу стародавнього міста Кадіс археологи виявили руїни римських громадських лазень, які, ймовірно, були побудовані майже 2 тисячі років тому і добре збереглися завдяки тому, що були занесені піском.

Про це повідомляє CNN.

Руїни давньоримських лазень серед пісків було виявлено в рамках дослідницького проекту з вивчення історії римської аквакультури. Споруди датують приблизно 4 століттям нашої ери. Як відомо, у римських громадян такі терми були одним з улюблених місць проведення дозвілля і навіть центрами суспільного життя.

"Законсервована" в піщаних дюнах будівля дозволила вченим розглянути не тільки фундаменти і основу стін цих давньоримських лазень, як це зазвичай буває під час таких знахідок. В цьому випадку погляду археологів відкрилися стіни з дверними і віконними прорізами висотою до чотирьох метрів, а також фрагменти червоної, білої та чорної ліпнини, використаної для прикраси стін, і мармурового облицювання.

"Ця споруда пребуває у винятковому стані збереження для Піренейського півострова і західного Середземномор'я загалом", - зазначив професор археології Даріо Берналь з Університету Кадіса.

Ймовірно, ця будівля була банним комплексом, в якому стіни і підлога підігрівалися потоками гарячого повітря, яке долинало від печі спеціальними проходах в цегляній кладці. Вчені припускають, що їх використовували місцеві жителі, які займалися видобутком солі і розведенням риби.

Після завершення розкопок в цьому місці може бути відкрито археологічний парк або руїни знову будуть засипані піском, щоб зберегти їх для майбутніх поколінь.

Як повідомляв "Апостроф", раніше іспанські археологи виявили загадковий свинцевий саркофаг в королівському палаці епохи Альмохадів. У ньому в середньовіччі була похована маленька дівчинка.