RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологів спантеличив древній саркофаг дівчинки, знайдений в палаці в Іспанії: фото

Іспанські археологи виявили загадковий свинцевий саркофаг в королівському палаці епохи Альмохадов. У ньому в середньовіччі була похована маленька дівчинка.

Про це пише The History Blog.

Саркофаг знайшли в Севільї, на півдні Іспанії, під час реставраційних робіт під королівською каплицею готичного палацу в Алькасарі.

До цього ніяких поховань в цій монументальній споруді не знаходили і така знахідка стала для археологів справжнім сюрпризом.

Свинцевий саркофаг має довжину близько 116 сантиметрів, завширшки близько 40 сантиметрів в голові і близько 30 сантиметрів в ногах.

Всередині знаходився пошкоджена дерев'яна труна, в якій було тіло дитини. На момент смерті дівчинці було близько п'яти років.

Вчені відзначають, що її поховання в королівському палаці говорить про високий соціальний статус дитини.

Підтверджують це і знайдені артефакти: шматочки тканини і шкіри свідчать про те, що дівчинка була розкішно одягнена.

Є версія, що вівтар каплиці не міг бути первинним місцем поховання дівчинки, навіть якщо вона належала до дуже впливової сім'ї. Не виключено, що саркофаг сюди помістили під час останньої реставрації в каплиці 1930-1940-і роки.

З волосся дівчинки витягнуть ДНК і проведуть аналіз, щоб встановити місце народження і проживання дівчинки та причину її смерті.

Нагадаємо, що археологи відкрили найдавніше людське поховання в Кенії.