RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

У Польщі археологи розгадали таємницю загадкового поховання дівчинки з птахом у роті: фото

Група польських археологів дослідила могилу 12-річної дівчинки в одній з двох камер печери Tunel Wielki (Малопольське воєводство) недалеко від Ойцова.

Про це пише місцеве видання Nauka W Polsce.

За словами археологів, дитину помістили в могилу з черепом птиці (зяблика) в роті.

Скелет був знайдений кілька років тому, і останки людини були відправлені на аналіз, який встановив, що підліток міг прибути до Польщі з окупаційними військами Швеції під час так званого Потопу (друга половина XVII ст. - ред.).

"Це не типове археологічне дослідження. Щоб прийти до такого висновку, нам довелося застосовувати широкий спектр методів дослідження. Це була детективна робота", - заявила доктор з факультету археології Варшавського університету Малгожата Кот.

У давні часи птиці символізували подорож душі після смерті, але вчені не змогли встановити факти поховань з пташиними головами на територіях Скандинавії. Аналіз останків птахів показує, що обидва зяблика були вбиті восени, і в цей же час, згідно з історичними фактами, шведський гарнізон досяг Малопольщі.

"Ми часто уявляємо, що під час Потопу до Польщі увійшла тільки регулярна армія, але зі звітів того часу ми знаємо, що в таборах також було досить багато жінок і дітей. Так було і зі шведським гарнізоном в замку в Ойцові", - заявив інший фахівець Міхал Войенка.

Поки вчені не можуть назвати, за яких обставин померла дівчинка, а аналіз останків показав, що у дитини було нелегке життя. Лінії Харріса, видимі на її довгих кістках, вказують на що вона страждала від голоду протягом свого життя.

Фото: naukawpolsce.pap.pl

Фото: naukawpolsce.pap.pl

Раніше ми розповідали, що археологи виявили в Єгипті дивовижну знахідку, якій більше 2 тис. років.