RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Розталі льодовики в Норвегії оголили "ящик з секретом" - проливає світло на минуле: фото

Група археологів розкрила таємничий ящик, який був знайдений в ході дослідницьких робіт на льодовику Лендбреєн (Норвегія).

Про це пише тематичне видання Gizmondo.

Журналісти нагадують, що археологічні роботи на льодовику проводилися ще в 2006 році, і тоді була виявлена незвичайна шкатулка.

Спочатку вчені подумали, що це бочка з порохом і відправили артефакт на аналіз. Знахідка виявилася ящиком для перевезення воскових свічок, який був створений в період з 1475 по 1635 роки. У скриньці експерти виявили залишки свічок, туніку і снігоступи.

За даними ЗМІ, подібні ящики активно використовувалися в старій Норвегії для перевезення дорогих свічок між фермами і населеними пунктами.

Археологи також нагадують, що такі сезонні ферми працювали в жахливих умовах. Пастух і доярка жили весь сезон в спартанських приміщеннях. Вони стежили за худобою і займалися виробництвом кисломолочної продукції.

Худобу з сезонних ферм переганяли через гори, і досить часто - на великі відстані, і подібні ящики часто виручали пастухів, адже в них можна було скласти найнеобхідніше і навантажити це на коня. А в скриньці, яку археологи знайшли на льодовику Лендбреєн, перевозили єдине джерело світла для сезонних працівників з ранньої весни до пізньої осені.

Фото: gizmodo.com

Раніше ми розповідали, що в Польщі археологи розгадали таємницю загадкового поховання дівчинки з птахом у роті.