RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Антарктиді несподівано пропало ціле озеро - фото

В Антарктиді виявили зникнення великого озера. Вчені пояснили цю подію появою тріщин, через які вода стекла в океан, і передбачили прискорення танення льодовиків.

Про це повідомляє Lenta.ru.

Дослідники проаналізували супутникові дані NASA і зрозуміли, як тала вода сприяє утворенню тріщин і обвалення мас льоду в океан. На їхню думку, танення льодовиків прискориться в найближчі десятиліття.

Взимку 2019 року в льодовику Амері раптово з'явилася кратероподібна долина площею 11 квадратних кілометрів і глибиною 80 метрів в тому місці, де раніше було вкрите кригою озеро.

Тала вода стекла в океан під льодовиком крізь тріщини, що утворилися через гідророзрив. Гідророзриви відбуваються на невеликих шельфових льодовиках, де вода тане в літній період, а потім просочується в мікротріщини. Взимку вона замерзає і це призводить до розтріскування льоду.

Варто відзначити, що таке рідко трапляється в таких великих льодовиках як Амері, який досліджували вчені. Фахівці пояснили, що це сталося через посилення танення льодів Антарктиди у зв'язку зі зміною клімату.

Фото: Geophysical Research Letters

Раніше ми писали про виявлення незвичайних молюсків і губок під гігантським айсбергом, який відколовся від Антарктиди.