RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Навіть там вирує життя: вчені зробили цікаве відкриття під айсбергом, розміром більше за Київ

Вчені з Інституту Альфреда Вегенера і Центру полярних і морських досліджень імені Гельмгольца виявили незвичайних молюсків і губок під гігантським айсбергом, який в лютому відколовся від Антарктиди.

Про це пише видання Express.

Як відомо, айсберг, розмір якого становить 1269 квадратних кілометрів (площа Києва - 839 кв. км), відколовся від материка ще минулого місяця, і вченим вдалося "прослизнути" в прірву між льодовиком і Антарктидою.

Камери на морському дні зафіксували дивовижний світ незвичайних молюсків, губок і анемонів. Істоти мешкають під крижаним покривом товщиною 150 метрів, приблизно в 30 км від поверхні.

"Перші зображення морського дна показують дивовижний рівень біорізноманіття в регіоні, який десятиліттями був покритий товстим льодом", - заявили фахівці, що брали участь в дослідженні.

Знайдені під льодом істоти живляться креветками і дрібною рибою. Дослідники також зустріли на морському дні як мінімум п'ять видів риб і двох кальмарів.

За словами фахівців, зразки донних відкладень дозволять краще зрозуміти екосистему регіону і з'ясувати, як саме Антарктида реагує на зміну клімату.

Фото: Alfred-Wegener-Institut / OFOBS-Team PS124

Фото: Alfred-Wegener-Institut / OFOBS-Team PS124

Фото: Alfred-Wegener-Institut / OFOBS-Team PS124

Раніше ми розповідали, що айсберг в Антарктиді, розміром біль ше Лондона, розколовся на частини.