RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Викликав тремтіння і позбавив археологів мови: у Фінляндії виявлено дивовижний артефакт, фото

Не встигли археологи в Латвії виявити в 5000-літньому скелеті бактерію, що вбила половину Європи, як у Фінляндії копачі старожитностей знайшли незвичайний дерев'яний жезл у формі змії, вік якого перевищує 4400 років.

Про це повідомляє науковий журнал Antiquity.

Знахідку було зроблено в ході археологічних робіт у болотистій місцевості на південному заході країни. "Посох" довжиною 53 сантиметри був вирізаний з цілісного шматка дерева. При цьому фігурка є дуже натуралістичною і за своїм виглядом нагадує вужа чи гадюку.

Фото: cambridge.org

"Як археолог я бачив багато незвичайних речей, але виявлення цієї фігурки позбавило мене дару мови і викликало у мене тремтіння", - розповів порталу LiveScience один з археологів, дослідник університету Турку Сату Койвісто.

Фото: cambridge.org

Дослідники припустили, що артефакт міг використовуватися як палиця шаманом або служити декоративною статуеткою.

Фото: cambridge.org

"Однак як попередня гіпотеза є розумним помістити артефакт в релігійну сферу", - заявили вчені, вказавши, що в дохристиянських віруваннях змії мали символічне значення.

При цьому в розмові з LiveScience археологи висловили думку, що артефакт міг бути своєрідним підношенням. На даний момент дослідження на місці і аналіз знахідки тривають.

Нагадаємо, в Дніпровській області археологи розкопали "український Стоунхендж", де ховали вождів і шаманів.