RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В 5000-літньому скелеті знайшли штам бактерії, яка вбила половину Європи: фото

Вчені виявили найбільш ранній штам Yersinia pestis - бактерії, яка викликала "чорну смерть", руйнівну пандемію бубонної чуми в 14 столітті.

Про це пише Daily Mail.

Штам знайшли в районі під назвою Ріннукалнс на території сучасної Латвії в останках віком 5 тисяч років, які належать чоловікові мисливцеві-збирачеві. Він отримав ім'я RV 2039.

Генетичний аналіз показує, що цей древній штам, імовірно, був менш заразним і не таким смертоносним, як середньовічна версія за часів "чорної смерті". Рання форма чуми, яка вбила RV 2039 приблизно в 3000 році до нашої ери, ймовірно, була хворобою, що повільно розповсюджувалася.

Однак протягом наступних 4300 років цей штам еволюціонував і став більш смертоносним для людей, що призвело до катастрофічної "чорної смерті" в Європі і Африці. "Чорна смерть" - друга в історії пандемія чуми, пік якої припав на 1346-1353 роки. Повторні спалахи тривали аж до XIX століття. Жертвами хвороби стали десятки мільйонів людей. За різними оцінками, від хвороби загинуло від 30 до 60% населення Європи.

Генетичний аналіз RV 2039 провів Бен Краузе-Кіор, біохімік і археолог з Кільського університету в Німеччині.

"Що найдивніше, так це те, що ми можемо відсунути появу Y. pestis на 2000 років далі, ніж припускали раніше опубліковані дослідження", - сказав він.

Штам 5000-річного віку, ймовірно, був переданий безпосередньо через укус інфікованого гризуна і, ймовірно, не поширився за межі RV 2039.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи розкопали найстарішу в світі жертву нападу акул - скелет рибалки.