RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені зробили несподіване відкриття на основі генів неандертальців

Вчені вивчили гени груп крові трьох неандертальців і одного денисівця і визначили, що обидва види древніх людей походять з Африки. Також вчені знайшли генетичний зв'язок між неандертальцями та аборигенами Австралії та Папуа - Новій Гвінеї, що стало основою версії про схрещування сучасних людей з неандертальцями перш ніж вони мігрували в Південно-Східну Азію.

Результати дослідження опубліковано в журналі PLOS ONE.

Неандертальці та денисівці належать до стародавніх видів людей, які жили на території Євразії в період від 300 до 40 тисяч років тому. Раніше вчені не проводили аналіз їх груп крові, хоча можливості сучасної науки дозволяють це зробити.

Французькі вчені провели аналіз під керівництвом Сильван Кондемі (Silvana Condemi) з Національного центру наукових досліджень (CNRS). Для вивчення було відібрано зразки генів груп крові трьох неандертальців і одного денисівця віком від 100 до 40 тисяч років.

Дослідники виявили аллелі, які говорять про африканське походження неандертальців і денисівців. Також було виявлено унікальний аллель Rh, який є тільки в окремих австралійських аборигенів і папуасів Нової Гвінеї.

Крім того, результати дослідження пролили світло на можливі причини вимирання неандертальців. Представники цього виду древніх людей могли бути сприйнятливі до гемолітичної хвороби плода під час виношування дітей Homo sapiens або денисівців.

"Результати групового системного аналізу неандертальців і денисівців підтверджують їх африканське походження, а також слабкість їх фертильності та сприйнятливість до вірусної інфекції, яка призводить до високої дитячої смертності", - пишуть автори статті.

Раніше іспанські археологи припустили, що однією з причин вимирання неандертальців була їх погана мобільність в порівнянні з сучасними людьми.