RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

У Помпеях в гробниці знайшли мумію жерця - за століття відмінно збереглася: фото

Частково муміфіковані останки міського жителя Помпеї були виявлені в гробниці за межами центру міста.

Про це пише livescience.

Згідно з написами на гробниці, покійним був чоловік на ім'я Марк Венеріус Секундо, якому було за 60. Секундо був заможним священиком, який проводив ритуали латинською і грецькою мовами.

"Те, що були організовані виступи на грецькій мові, свідчить про живий і відкритий культурний клімат, який характеризував стародавні Помпеї", - йдеться в заяві Габріеля Цухтрігеля, директора Археологічного парку Помпеї.

Частково муміфіковане тіло було заховано в запечатаній ніші гробниці з склепінчастою стелею. На черепі все ще видно коротко стрижене волосся і вухо.

У гробниці також знаходилися дві похоронні урни, в тому числі красива урна з синього скла, що належить жінці, ім'я якої записано як Новія Амабіліс ( "добра дружина").

За словами археологів, кремація була найбільш поширеним методом поховання для Помпеї в римський період. Неясно, чому останки Секундо не були кремовані. Также неясно, чи муміфікувалося його тіло природним шляхом або його обробляли, щоб запобігти розкладанню.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Казахстані археологи виявили сарматський позолочений меч і древній кам'яний вівтар залізного віку.