RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Був в 10 разів більший за Єрусалим: археологи знайшли стародавнє місто, знищене метеоритом

Близько 1650 р. до н.е. є. на півдні Йорданської долини було велике місто. Найбільший центр південного Леванту був в 10 разів більший за Єрусалим, проте згідно з дослідженнями вчених, він був зруйнований метеоритом.

Про це пише Kopalnia Wiedzy.

Археологи, що працюють на стоянці Таль-ель-Хаммам, виявили там шари, що свідчать про існування поселення на протязі тисяч років. Місто будувалося, руйнувався і перебудовувалося протягом багатьох століть.

Однак в епоху середньої бронзи з'являється 1,5-метровий шар, який привернув увагу фахівців, оскільки містить незвичайний матеріал. Серед останків, які можуть вказувати на масивні пошкодження від землетрусу або війни, є фрагменти кераміки, поверхня якої перетворилася на скло, "варені" цеглини і частково розплавлені будівельні матеріали.

Це говорить про дуже високі температури, набагато вищі, ніж було можливо створити за допомогою тодішніх технологій. За словами почесного професора наук про Землю Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі Джеймса Кеннета, температура повинна була перевищувати 2000 градусів за Цельсієм.

Професор Кеннетт і група вчених з інших університетів і дослідницьких інститутів США представили докази того, що Талль ель-Хаммам був зруйнований в результаті вибуху метеорита, подібного Тунгуському. Є версія, що це місто і є біблійний Содом, який, згідно з Книгою Буття, був зруйнований Богом за аморальну поведінку жителів.

Теорія про те, що місто зруйнував метеорит, підтверджується і високою концентрацією солі в досліджуваному шарі. Сила вибуху могла рознести сіль із сусіднього Мертвого моря по всьому району.

Як писав "Апостроф", раніше в Ізраїлі знайшли церкву, присвячену невідомому мученику. Археологи стверджують, що споруді близько 1500 років.