RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Дитя темряви": що відомо про останки одного з найзагадковіших родичів людини

Дослідники виявили в Південно-Африканській Республіці череп дитини Homo naledi - одного з маловивчених предків людини.

Про це повідомляє EurekAlert.

Дитина померла приблизно 241-335 тисяч років тому у віці 4-6 років. Останки знайдені в печерній системі Висхідної зірки в Йоганнесбурзі - вони знаходилися в віддаленому проході, приблизно в 12 метрах від місця виявлення інших останків цього виду в 2015 році. Дитину назвали Леті - на честь слова на тсвані, що означає "втрачений".

"Homo naledi залишається одним із найзагадковіших стародавніх родичів людини. Це явно примітивний вид, що існував у той час, коли в Африці вже жили тільки "сучасні" люди. Сама його присутність у той час і в цьому місці ускладнює наше розуміння того, хто що зробив першим щодо винаходу складних кам'яних знарядь та ритуальних практик", - прокоментував професор Лі Бергер, керівник проекту та директор Центру дослідження глибинних подорожей людини в університеті Вітса.

Печерну систему відкрили 2013 року і з того часу знайшли близько двох тисяч фрагментів останків різних особин на всіх етапах життя Homo naledi. Виявлення черепа дитини-гомініну - дуже рідкісна знахідка, оскільки останки молодих людей найчастіше тонкі та тендітні.

Раніше ми писали, що археологи знайшли кімнату давньоримської вілли, де жили раби.