RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Вчені знайшли новий вид вимерлих морських рептилій із незвичайним черепом: як вони виглядали

Групою канадських, колумбійських та німецьких учених виявлено новий вид вимерлих морських рептилій. Він одержав назву Kyhytysuka sachicarum.

Про це повідомляє National Geographic.

Як виявилося, зразок з формації Paja поблизу Колумбії, що зберігався у геологічному музеї, неправильно класифікували. А зараз вчені завдяки новим технологіям змогли уточнити відповідні дані.

Зазначається, що незвичайний череп (940 міліметрів у довжину) знайшли у 1970-х роках, описавши новим видом платіптеригіусів: Platypterygius sachicarum. Однак, відтоді палеонтологи значно розширили свої знання щодо іхтіозаврів, тому класифікацію вирішили переглянути.

Назву нового виду Kyhytysuka sachicarum взято з мови народів американської цивілізації Чибча. "Кититисука" перекладається так: "той, що ріже чимось гострим". А слово "sachicarum" - данина корінним громадам "Сахікас".

Примітно, що ця рептилія мала унікальні масивні зуби, величиною від 8 до 26 міліметрів. Передні - дещо загострені та не зношені, а задні - тупіші, їх використовували частіше. Відповідний набір зубів дозволяв тварині їсти великі жертви, на відміну від інших іхтіозаврів.

Новий вид є важливим штрихом у загальній картині еволюції іхтіозаврів, що відноситься до раннього крейдяного періоду. Тоді температура на Землі почала поступово зростати, піднімався рівень моря, суперконтинент Пангея поділявся на північну і південну частини, зауважують дослідники.

Глобальне вимирання під кінець юрського періоду змінило як морські, так і наземні екосистеми.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені розповіли про свою недавню знахідку з морських глибин - величезну медузу з гігантськими щупальцями.