RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Вчені знайшли стародавні руїни на дні затоки – це може бути легендарний храм Геркулеса: фото

Іспанські археологи під час огляду дна затоки Кадіс натрапили на втрачений храм Геркулеса Гадітана, який активно згадувався у стародавніх записах дев'ятого століття до нашої ери.

Як пише видання El Pais, до цього про місцезнаходження руїн нічого не було відомо.

Цей храм фінікійці називали Мелькарт, і він вважався ключовим місцем паломництва у давнину. У класичній античній літературі його називають місцем, де Юлій Цезар гірко плакав перед зображенням Олександра Великого.

Багато поколінь археологів відчайдушно намагалися знайти руїни храму, але це вдалося лише зараз.

Близький до розгадки таємничого місця вчений Рікардо Белісон з університету Севілья, який і провів нове дослідження території в затоці Кадіс.

Місце розташування храму вдалося визначити з допомогою цифрового моделювання місцевості. Вчений встановив, що прямокутна структура розміром 300 на 150 метрів знаходиться на глибині від п'яти до трьох метрів під водою. Потрапити туди можна було через дві колони, на фронтисписі яких було зображено подвиги Геракла.

Також за допомогою моделювання вдалося виявити внутрішню гавань або причал на південь від храму, а також важливе поселення вздовж узбережжя з різними спорудами.

Нагадаємо, що дослідники назвали десять найцікавіших археологічних знахідок, виявлених у 2021 році.