RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Загублене місто, бог-павук та табір неандертальців: названо топ-10 археологічних відкриттів 2021 року

Дослідники назвали десять найцікавіших археологічних знахідок, виявлених у 2021 році. Серед них - табір неандертальців, храмова фреска із зображенням бога-павука та загублене місто віком 3,4 тисячі років.

Про це повідомляє vokrugsveta.ua.

Храмова фреска із зображенням бога-павука віком 3,2 тис. років (Перу)

Археологами була виявлена на стіні стародавнього храму в районі Ла Лібертад (провінція Віру за пів тисячі на північ від Ліми) дивовижну фреску із зображенням бога-павука з ножем.

Храм, який знайшли випадково, назвали Томабаліто на честь сусідньої археологічної пам'ятки Ель-Кастільо-де-Томабаль. Його виявили після того, як місцеві фермери його ледве не знищиили. Важкою технікою вони намагалися розширити плантації авокадо і цукрової тростини. Та науковцям вдалося встигнути врятувати дану знахідку.

Вони розповідають, що у доколумбову епоху павук вважався дуже важливою "твариною" для корінних народів, котрі керувалися церемоніальним календарем. Ббог-павук пов'язаний із дощем та родючістю. Імовірно, що у січні-березні, коли йшли дощі, там проводили особливу церемонію,яка була присвячена воді.

Найдавніші сліди людини в Америці (США)

Цього року археологи дізналися, що люди потрапили до Північної Америки на 7 тисяч років раніше, аніж вважалося. На березі стародавнього озера у національному парку Уайт-Сендс у Нью-Мексико (США) вони виявили 60 скам'янілих слідів. Як з'ясувалося, їм - 23 тисячі років. Вік визначили, датувавши мікроскопічне насіння водних рослин, яке знайшли поруч із відбитками в шарах озера. Це підтверджує той факт, що люди заселили південні частини континенту в пік останнього льодовикового періоду. Тож змінює уявлення про те, коли і як вони рушили на південь. До цього найдавнішими в Південній та Північній Америках вважалися сліди людини, які знайшли фахівці в Чилі, і вік яких - 15,6 тисячі років.

Загублене "золоте" місто віком 3,4 тис. років (Єгипет)

У 2021 році єгипетські археологи виявили неподалік від Луксора велике стародавнє місто. Його не помічали століттями, хоча знаходився поруч із найвідомішими пам'ятками. Його було збудовано понад 3,4 тис. років тому, коли правив Аменхотеп III, один з наймогутніших фараонів Єгипту. Там було три палаци, які належали йому. Археологи під час розкопок виявили руїни будинків із сирцевої цегли, стіни інколи були висотою три метри. Примітно, що частина кімнат непогано збереглася. Там знайшли безліч побутових предметів: кільця, скарабеї, кольорові керамічні судини, глиняні цеглини, на яких стоїть печатка Аменхотепа III. Вважається, що дане відкриття – друге за значимістю після того, як було знайдено гробницю Тутанхамона. Археологи назвали місто «золотим» авансом, адже сподіваються знайти там незаймані гробниці зі скарбами.

Найдавніший витвір мистецтва (Німеччина)

Археологи у печері Айнхорнхеле у горах Гарц (центральна Німеччина) виявили різьблений предмет із кістки гігантського оленя, якого створили неандертальці, який може бути найдавнішим твором мистецтва в історії. Вважається, що 51 тис. років тому неандертальці вирізали цей артефакт із фаланги пальця великого оленя і прикрасили геометричним орнаментом: зображені жіноча фігура, гірський краєвид чи щось абстрактне. На предметі не просто не сліди оброблення, а саме гравіювання. Адже, щоб нанести різьблення, оленячу кістку, очевидно, потримали в окропі, тому матеріал став м'якшим для роботи кремнієвим знаряддям. Коли предмет поставили на основу і він не впав, дійшли висновку, що, можливо, він стояв як статуетка.

Давньоримська мозаїка зі сценами з "Іліади" віком 1,5 тис. років

Багато цього року зробили відкриттів археологи-аматори. Одне з них - римська мозаїка, яку знайшов син фермера в графстві Ратленд. Йдеться залишки давньоримської вілли III-IV ст. Її підлога була вкрита дивовижною мозаїкою розміром 7 на 11 метрів, на якій чітко видно люди, коні, колісниці. Мозаїка могла знаходитися в приміщенні для трапез та розваг. Очевидно, що майстер зобразив героя гомерівської "Іліади" Ахілла і його битву з Гектором під кінець Троянської війни. Вілла могла належати багатій людині - любителю класичної літератури. Відтак - йдеться про найцікавішу давньоримську знахідку у Британії за останнє століття, вважають вчені.

Мумії із золотими язиками віком 2,5 тис. років (Єгипет)

Археологи виявили у некрополі давньоєгипетського міста Пемдже мумії чоловіка та жінки із золотими язиками (сучасна територія міста Ель-Бахнас за 160 км від Каїра). Невідомо, ким були один для одного чоловік та жінка. Гробниці були розміщені дуже близько, тож це говорить про сімейні узи. Добре зберігся череп чоловіка і видно золотого язика, що виступає з рота. Довгий листок із золотої фольги замість язика знайшли і в жінки, однак в її гробниці останки збереглися гірше. Вчені вже знають про похоронну практику, за якої бальзамувальники замінювали язики покійних золотом. Це нібито могло допомогти покійним переконати Осіріса, бога відродження та царя потойбічного світу, бути милосердними до їхніх душ.

Прибуття вікінгів до Північної Америки 1 тис. років тому (Канада)

Цьогоріч міжнародною командою археологів було встановлено, що вікінги оселилися на канадському острові Ньюфаундленд 1 тисячу років тому: 1021 року. Раніше вчені знали про присутність вікінгів у Північній Америці задовго до Колумба, однак не могли встановити точної дати. Це вдалося завдяки аналізу шматків деревини із поселення вікінгів Л'Анс-о-Медоуз. Завдяки методам мас-спектрометрії і радіовуглецевого датування були вивчені дерев'яні фрагменти зі стародавніми слідами від металевих інструментах. У давнину корінні народи їх не використовували. Всередині шматків деревини виявили ізотопний слід сонячної бурі, що сталася у 992 році. Даний слід був у всіх деревних зразках на відстані 29 річних кілець від краю, що свідчить про те, що вікінги обробляли деревину металевими знаряддями 1021 року. Відтак - відомо, коли перші європейці перетнули Атлантику, потрапивши у Північну Америку.

Кімната рабів у Помпеях I століття н. е. (Італія)

Під час розкопок у стародавньому місті Помпеї археологи знайшли добре збережену кімнату, в якій, очевидно, колись жили раби. Виявлено три дерев'яні ліжка, одне з яких - дитяче, нічний горщик і дерев'яну скриньку з металевими і тканинними предметами. У приміщенні площею 16 квадратних метрів було одне маленьке верхнє вікно. Про оздобу стін жодних свідчень нема. Під ліжками виявили великі амфори, що використовуються для зберігання особистих речей, та керамічні глеки. Місто покривав багатометровий шар попелу та пемзи через виверження вулкана Везувій у 79 році н. е. Всі предмети в кімнаті зотліли за два тисячоліття, проте залишили в ґрунті порожнечі, які під час розкопок заливають гіпсом і одержують об'ємні моделі предметів. Так археологам вдалося відновити в гіпсі речі і меблі у приміщенні рабів.

Найдавніша 3D-карта в Європі віком 4000 років (Франція)

Археолог Поль дю Шательє ще у 1900 році знайшов кам'яну плиту розміром 2 на 1,5 метра, яку було визнано найдавнішою тривимірною картою, знайдену в Європі. Артефакт, який припадав пилом у замку археолога більше пів століття, недавно знайшли і дослідили знову. Вчені стверджують, що у шматку каменю 1900-1650 рр.. висічена карта західної Бретані, зокрема, можна побачити район Фіністера. Також кількома борознами картограф позначив річкову мережу району, зобразивши рельєфно долину річки Одет. За даними геолокації, територія представлена із 80-відсотковою точністю.

Величезний мисливський табір неандертальців віком 76 тис. років (Іспанія)

Археологи цього року знайшли велику скельну стоянку Навальмаїльо поруч із Мадридом, поблизу річки Лосоя. Приблизно 76 тисяч років тому неандертальці використовували її як мисливський табір. Вони полювали на околицях стоянки, потім обробляли здобуте у таборі. Його площа - 300-400 квадратних метрів. Зараз вчені розкопали 80 кв. м. Вивчено вже 13 тисяч скам'янілих останків тварин 21 виду, які знайшли на території табору. Здебільшого - кістки таких дорослих копитних як дикий кінь, бик, осел, лань, козуля, носоріг. Ще знайшли останки хижаків: ведмедя, гієни, лева, вовка та рисі. Та, очевидно, що ці м'ясоїдні тварини приходили, щоб поласувати залишками мисливського полювання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що німецько-єгипетська наукова місія знайшла в Тель-Атрібісі стародавню схованку, в якій зберігалася велика колекція з 13 тисяч остраконів - глиняних черепків з літерами.