RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

В Україні археологи розкопали цінні артефакти часів Римської імперії: фото

Біля села Карів у Львівській області, під час розкопок археологи виявили нові сенсаційні знахідки часів Римської імперії – поховання з обрядовими предметами та поглиблену споруду, призначення якої поки що залишається загадкою.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА.

У похованні, поряд із людськими рештками, археологи виявили фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає.

"А також: уламки рогового тришарового гребеня, бронзову застібку (фібулу), частини дерев'яного ящика, оббитого бронзовими пластинками з декоративними цвяхами та половинку жетону з білого пастового скла. Такі жетони використовували для римських настільних ігор", - розповіла директор департаменту Львівської ОДА Олена Василько.

Дослідники відзначають, що знайдені предмети говорять про те, що останки належать багатій людині. Знахідку датують початком ІІІ ст. н. е. і відносять до вельбарської культури, яку залишили східнонімецькі племена готів.

Розкопки під селом Карів розпочали ще у 2017 році після того, як місцеві краєзнавці знайшли там стародавній меч та інші металеві вироби.

"Карів як археологічна знахідка – відкриття століття. І не лише для України: бронзовий котел з аташами у вигляді чоловічих фігур, який ми знайшли давно, є третьою такою знахідкою у світі", - зазначив керівник розкопок, кандидат історичних наук Ярослав Оніщук.

Як розповідав "Апостроф", раніше у Харківській області археологи розкопали старовинне скіфське поселення. Йому дали назву Дергачі-Луки.