RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Студенти Могилянки вийдуть на протест після скандалу з виборами президента вишу

Студенти Національного університету "Києво-Могилянська академія" планують вийти на протест під стіни Кабінету Міністрів з вимогою відставки Міністра освіти Сергія Шкарлета. Причина - у відмові МОН визнавати результати виборів президента у виші нібито через порушення процедури їх проведення.

Про це свідчить анонс події у Facebook.

Нагадаємо, переможцем виборів у виші став Сергій Квіт, який очолював Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яке у жовтні 2020 року визнало Шкарлета плагіатором.

Проте 2 лютого МОН на чолі з міністром освіти Сергієм Шкарлетом оголосив новий конкурс на посаду президента НаУКМА, відмовившись визнавати вибори в університеті.

Зазначається, що згідно із законом у міністерства немає повноважень щодо визнання чи невизнання результатів голосування, а подібне рішення є перевищенням повноважень та тиском на університет.

У зв'язку з цим, 4 лютого о 9:00, могилянська громада вийде під Кабінет Міністрів України із закликом припинити свавілля МОН та підписати контракт із обраним президентом університету.

Вимоги студентів:

  • відставка міністра освіти Сергія Шкарлета
  • підписання контракту із обраним президентом НаУКМА
  • автономія українських університетів

Як повідомляв "Апостроф", влітку 2020 року Шкаралета звинуватили у плагіаті дисертації. У зв'язку з цим вчені та студенти навіть вийшли на протест. Пізніше комісія виявила плагіат у трьох роботах Шкарлета. У комітеті з етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти заявляли, що це підтвердили і три міжнародні експерти, і українські фахівці. Попри це, у грудні того ж року, він став главою МОН.