RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Води вистачить, щоб утопити США: Гренландія втратила колосальні обсяги льоду

Дослідження попередило, що льодовиковий щит Гренландії втратив колосальні 4700 гігатонн льоду за останні два десятиліття - цього достатньо, щоб занурити Сполучені Штати на глибину 46 см.

Про це повідомило видання The Daily Mail.

Цей висновок зроблено на основі аналізу даних із супутників Gravity Recovery And Climate Experiment (GRACE), зібраних із квітня 2002 року до серпня 2021 року.

Дослідники пояснили, що втрата льоду в цьому масштабі сприяла глобальному підвищенню рівня моря лише з 2002 приблизно на 1,2 см.

Дослідження опубліковано Данським метеорологічним інститутом, Національним космічним інститутом, Геологічною службою Данії та веб-сайтом полярного порталу Гренландії.

"Дані показують, що більшість втрати льоду відбувається по краю крижаного щита", - написали дослідники на своєму веб-сайті.

"Незалежні спостереження також вказують на те, що лід стоншується, а також, що фронти льодовиків відступають у фіордах і на суші і що спостерігається великий ступінь танення на поверхні льоду", - додали вони.

"Однак високо в центральній частині крижаного щита супутники GRACE показують невелике збільшення маси льоду. Інші виміри припускають, що це пов'язано з невеликим збільшенням кількості опадів/снігопадів".

За словами дослідників НАСА, втрата льоду є особливо великою вздовж узбережжя Західної Гренландії, де потепління підземних вод прискорює танення льодовиків.

За словами НАСА, втрата крижаних щитів Гренландії та Антарктики є однією з основних причин підвищення рівня моря, спричиненого зміною клімату.

Вважається, що разом ці льодовикові маси містять близько 99 відсотків світових запасів прісної води.

За даними Національного центру даних зі снігу та льоду США, якщо весь антарктичний крижаний щит розтане, це підніме глобальний рівень моря приблизно на 60 метрів.

Тим часом якщо крижаний щит Гренландії зникне, це вивільнить достатньо води, щоб підняти глобальний рівень моря на колосальні 7,4 метри.

Раніше ми повідомляли, що Арктику загрожує глобальне потепління, в результаті чого на зміну їй прийдуть снігові дощі.