RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Арктиці загрожує глобальне потепління: снігопади зміняться дощами

До 2060 року дощ, внаслідок глобальних змін клімату, може замінити снігопад, як основну форму опадів у деяких частинах Арктики. Це на два десятиліття раніше, ніж вважалося раніше.

Таких висновків дійшли вчені з Університету Манітоби, порівнявши останні прогнози з результатами попередніх кліматичних моделей, повідомляє видання Dailymail.

Рівень опадів в Арктиці зростає, оскільки підвищення глобальної температури призводить до танення все більшої кількості морського льоду, підвищуючи вологість повітря.

Відомо, що цей регіон нагрівається швидше, ніж у більшості інших частин земної кулі, що призводить до значних екологічних зрушень у регіоні, які тільки погіршуватимуться.

Наприклад, збільшення кількості опадів поверх існуючого снігового покриву може сприяти утворенню більшої кількості поверхневого льоду, не дозволяючи північним оленям добувати їжу.

Вплив не обмежуватиметься Арктикою, проте втрата снігового покриву знизить здатність Землі відбивати сонячні промені в космос, що призведе до ще більшого потепління.

Грунтуючись на результатах, дослідники закликають владу всього світу запровадити суворіші заходи щодо пом'якшення наслідків зміни клімату.

У розмові з AFP д-р Мішель Мак Крістал, яка керувала дослідженням, сказала: "Зміни будуть більш серйозними і відбудуться набагато раніше, ніж передбачалося, і тому матимуть величезні наслідки для життя в Арктиці та за її межами".

"Наприклад, восени, коли відбуваються найбільші зміни, за останніми моделями центральна Арктика може перейти приблизно до 2070 року", - додала вона.

У дослідженні команда проаналізувала останні прогнози Проекту взаємного порівняння пов'язаних моделей.

Це моделює клімат Землі таким чином, що різні частини моделі (наприклад, атмосфера та океани) можуть реалістично взаємодіяти.

Дивлячись на те, як кругообіг води в Арктиці може змінитися до 2100 року, дослідники виявили, що всі форми опадів, включаючи дощ і сніг, згідно з прогнозами, збільшуватимуться у всі пори року внаслідок глобального потепління.

Перехід до Арктики з переважанням опадів у вигляді дощу може також статися за нижчих порогових значень, ніж прогнозувалося в попередніх моделях.

У деяких регіонах, включаючи Гренландію, такі зрушення можуть навіть мати місце після всього 1,5° глобального потепління порівняно з доіндустріальним рівнем – найбільш амбітна межа, встановлена Паризькою кліматичною угодою, – додали вони.

"Зміни в Арктиці вже серйозні", - сказав директор Інституту космічних досліджень імені Годдарда НАСА Гевін Шмідт.

"Зміни будуть серйознішими і відбудуться набагато раніше, ніж планувалося, і тому матимуть величезні наслідки для життя в Арктиці та за її межами", - сказала доктор Мак Крістал. На фото: прогнозовані зміни загальної кількості опадів (червоний), снігу (синій) та дощу (зелений) порівняно із середнім кліматологічним значенням 1981–2009 років для різних періодів року (наприклад, грудень, січень, лютий).

У дослідженні команда проаналізувала останні прогнози Проекту взаємного порівняння пов'язаних моделей (CMIP). На фото: різниця в прогнозованих змінах рівня снігу та дощу до кінця століття у поточній та попередній моделях CMIP - тут показано як для грудня – лютого (верхній ряд), так і для вересня – листопада (нижній ряд).

"Дослідження показує, що впливи міцно пов'язані із загальною швидкістю зміни глобальної температури і, таким чином, залежатимуть від викидів парникових газів у майбутньому"

"Ці результати не змінюють очікуваних впливів в Арктиці з урахуванням будь-якого конкретного підвищення температури, але мають на увазі, що найгірших наслідків можна уникнути, якщо країни відповідатимуть своїм заявленим намірам щодо скорочення викидів відповідно до Паризької угоди.

Це не може розглядатися як свідчення того, що кількість опадів в Арктиці буде збільшуватися "швидше, ніж очікувалося", - попередила Мак Кристал, зазначивши, що деякі з пов'язаних моделей, що використовуються, мають більш високу чутливість до клімату, ніж можна підтвердити спостереженнями.

"Це призводить в середньому до більш високих температур у майбутньому, ніж очікується, і, отже, до більш ранніх змін в Арктиці" .

Дощ замінить сніг на 1-2 десятиліття раніше, ніж вказували попередні моделі, залежно від даної місцевості та пори року - зміна, пов'язана з посиленням потепління та швидшим скороченням морського льоду.

Раніше ми також повідомляли про те, яке рішення прийняли на кліматичному саміті ООН, і що з ним не так.