RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

Всі новини

Гіганти вагою 14 тонн: у Європі знайшли останки нового виду динозаврів, фото

В Іспанії наукові дослідники знайшли останки нового виду динозавра - титанозавра Abditosaurus kuehnei. Гіганта вагою 14 тонн розкопали у південних Піренеях (Каталонія).

Про це повідомляє Аrchaeology news network.

Скелет віком 70,5 мільйонів років є найповнішим зразком цієї рослиноїдної групи динозаврів, виявлених дотепер у Європі. Абдітозавр - найбільший вид титанозаврів, знайдений на острові Іберо-Арморікан (це стародавній регіон, який включає Іберію та південь Франції), завдовжки 17,5 метра та вагою 14 тисяч кілограмів, кажуть палеонтологи.

Як розповів Бернат Віла, палеонтолог ICP, який керує дослідженням, у період 83 до 66 мільйонів років тому Європа була великим архіпелагом, що складався з десятків островів. Види динозаврів, які розвинулися там, були відносно невеликими чи навіть карликами порівняно з їхніми родичами, які жили на великих масивах суші, насамперед через обмеженість харчових ресурсів на островах. Тому дослідники були вражені великими розмірами знахідки, зазначив Віла.

Під час дослідження, яке було проведене протягом кількох десятиліть, було виявлено 53 скелетні елементи зразка. Сюди входять кілька зубів, хребців, ребер і кінцівок, кістки лопатки і тазу, а також напівсуглобовий фрагмент шиї, утворений 12 шийними хребцями.

"Нам дійсно пощастило, незвично знайти такі повні зразки в Піренеях через їх неспокійну геологічну історію", - пояснив ще один дослідник ICP Анхель Галобарт.

Як пише видання, загалом історія досліджень, які привели до опису нового виду, сягає 1954 року. Німецький палеонтолог Вальтер Кюне зібрав перші останки та відправив їх у Мадрид. Проте місце було призабуте до 1986 року, коли знову почали видобувати деякі останки, однак розкопки скасували через сильний шторм.

Систематичні розкопки в Оркау-1 були відновлені палеонтологом із ICP.

Примітно, що історія цієї знахідки була представлена в документальному фільмі 2017 року "Останній гігант Європи". Загальна назва Abditosaurus означає "забута рептилія", а спеціальний епітет kuehnei є даниною його першовідкривачу.

У статті в Nature Ecology & Evolution, дослідники приходять до висновку, що Abditosaurus належить до групи сальтазаврових титанозаврів з Південної Америки та Африки, які відрізняються від решти європейських титанозаврів, що характеризуються меншими розмірами. Ці автори припускають, що рід Абдітозавра досяг острова Іберо-Арморікан, скориставшись глобальним падінням рівня моря, яке відновило давні міграційні шляхи між Африкою та Європою.

Нове відкриття є великим прогресом у розумінні еволюції завроподових динозаврів наприкінці крейдяного періоду. Також дає новий погляд на філогенетичну та палеобіогеографічну загадку зауроподів за останні 15 мільйонів років до їхнього вимирання, наголошують вчені.

Як повідомляв "Апостроф", у печері Девон, що в Англії, виявлено неймовірну різноманітність "мегафауни" льодовикового періоду, включаючи шерстистих мамонтів і носорогів, віком до 60 000 років.