RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Англії жили гієни, мамонти та носороги: археологи зробили приголомшливе відкриття, фото

У печері Девон, що в Англії, було виявлено неймовірне різноманіття "мегафауни" Льодовикового періоду, включаючи шерстистого мамонта та носорога, віком до 60 000 років.

Про унікальні знахідки розповідає "Апостроф" з посиланням на DailyMail.

Останки були знайдені під землею під час обстежень перед будівництвом "Шерфорд Нью-Тауна", комуни на 5500 будинків, яка будується на околиці Плімута. Інші види, знайдені на місці поблизу Шерфордського кар’єру, включають гієну, коня, зайця, червону лисицю, північного оленя та вовка.

Фото: AC archaeology

Фото: AC archaeology

Усі зразки датуються періодом доісторичної Великобританії, коли клімат був значно холоднішим, ніж сьогодні. За словами дослідників, ці відкриття дадуть нове уявлення про екосистеми льодовикового періоду Великобританії та харчові ланцюги, які вони підтримували.

Аналіз ділянки Нового міста вперше був ініційований консорціумом Sherford до початку розробки ще в серпні 2015 року і з тих пір триває.

"Це відкриття є винятковим. Знайдені тут, у Девоні, часткові залишки такого різновиду видів дають нам блискуче уявлення про тварин, які бродили по Британії тисячі років тому, а також краще зрозуміти навколишнє середовище того часу. Ми раді, що ця важлива частина нашої історії буде збережена для майбутніх поколінь", - сказав виконавчий директор Historic England Дункан Вілсон.

Фото: AC archaeology

Фото: AC archaeology

Залишки тварин були ретельно деталізовані та вилучені з землі, зараз вони проходять аналіз та консервацію. Очікується, що, коли дослідження будуть завершені, всі знахідки довірять на опіку The Box, музею в Плімуті всього за кілька миль від місця, де були знайдені зразки в Шерфорді.

"Ми вже маємо деякі захоплюючі речі в колекціях The Box з цієї епохи, деякі з яких послужили натхненням для надзвичайно популярного скелета шерстистого мамонта та печерного лева, які ми демонструємо в нашій галереї історії природи", - сказала генеральна директорка The Box Вікторія Помері.

Дослідники сказали, що вони не впевнені, чи всі істоти, виявлені в печері Шерфорд, жили разом чи ні. Цілком можливо, що істоти впали в яму і не змогли втекти, а м’ясоїдні тварини, можливо, застрягли, намагаючись виловити останки травоїдних. Крім того, тварини могли загинути в іншому місці, а їхні кістки з часом поступово вмивалися в місце остаточного відкладення.

Фото: AC archaeology

Фото: AC archaeology

Фото: AC archaeology

"Південний захід тоді був би зовсім іншим; це була місцевість, де мамонти та інші істоти процвітали, блукаючи на великі відстані по ландшафту, який виглядав зовсім інакше, як сьогодні. З льодовиками неподалік у Південному Уельсі та нестабільним кліматом, схильним до величезних повеней, те, що ми знайшли в Шерфорді, цілком можливо, загинуло десь поблизу і було винесено сюди, щоб створити цю унікальну колекцію історичних останків", – пояснив провідний археолог Роб Борн із Orion Heritage.

Будівництво в Шерфорді є єдиною причиною, чому ці знахідки були виявлені, і дивно, що вони лежали непорушно досі. Знайти таку низку артефактів недоторканими так довго - особливий випадок.

Раніше "Апостроф" писав про знахідку археологів у Перу, де вона виявили сотні людських хребтів на штирях.