RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Тисячі українських дітей пішли до шкіл Польщі: у країні нестача вчителів

Кілька мільйонів українців з початку війни в Україні евакуювалися до сусідньої Польщі, а десятки тисяч українських дітей пішли до місцевих шкіл. У середині березня міністр освіти Пшемислав Чарнек повідомив про 42 500 українських учнів у школах Польщі.

Про це пише Notesfrompoland.

Велика кількість дітей вже розпочала онлайн-навчання в українських школах дистанційно. Загалом прибуло з України 600 тисяч – 650 тисяч дітей із початку війни. Міністерство освіти Польщі зазначає, що якщо 500 тисяч українських дітей підуть до польських шкіл, то їх освіта коштуватиме 10 мільярдів злотих щорічно.

Ті учні, які перейшли до місцевих шкіл, відвідують звичайні класи. Проте Міносвіти хочуть, щоби створили більше спеціальних підготовчих класів для задоволення потреб школярів з України. Це допоможе тим дітям, які не розмовляють польською мовою.

Пшемислав Чарнек повідомив, що вже сформувалося приблизно 500 класів, а також підготували фінансові інструменти, які забезпечують кошти на створення нових таких класів.

Крім того, у Польщі шукають нових учителів, а також запрошують викладати тих, хто вже на пенсії.

"Оскільки школи вже намагаються знайти достатньо персоналу, нові правила дозволять колишнім вчителям, які отримують проміжну пенсію, повернутися до роботи в цих підготовчих класах. Вчителям також буде дозволено працювати понаднормово на свій розсуд і з дозволу регіонального суперінтенданта", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, громадяни України, які тікають від війни до країн Євросоюзу, можуть набути статусу особи, якій надано тимчасовий захист або статус шукача притулку (статус біженця) на вибір. У чому різниця, всі плюси та мінуси.