RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

В Україні пропонують скасувати у школах предмет "російська мова"

У новому навчальному році в тих школах, де ще викладається російська мова, потрібно розглянути можливість його заміни іншими предметами.

Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Щодо вивчення такої дисципліни у школах, як “російська мова”, слід розглянути можливість заміни цього предмета іншими. Я поділяю застереження міністра освіти і науки, а також освітнього омбудсмена, що до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій. А вже з 1 вересня цю дисципліну замінити іншими, збільшивши частку вивчення інших важливих предметів, а саме: історія України, українська мова, українська література, математика та англійська мова, – сказав він.

За словами мовного омбудсмена, важливо переглянути навчальну програму із зарубіжної літератури, оскільки в ній досі велика частка приділялася вивченню творів російських письменників.

“У нинішній трагічній реальності вилучення з ужитку всіх російських наративів – важлива справа. Саме зараз необхідно створити найкращі можливості для нашого майбутнього ренесансу. Ми велика європейська нація, яка демонструє усьому світові, як треба боротися та перемагати”, – додав Кремінь.

Нагадаємо, у 2022 році у зв'язку з російською агресією ЗНО в Україні видозмінилося – буде національний мультипредметний тест (НМТ), який можна скласти, зокрема й за кордоном.