RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У виші зневажають українську мову: у Харкові спалахнув новий мовний скандал

Студентка Харківського національного університету ім. Каразіна зіштовхнулася з булінгом та дискримінацією через своє прохання вести лекції української мовою відповідно до законодавства України. Окрім того, що дівчині не надавали освітніх послуг державною мовою, їй ще й погрожували за розголошення ситуації.

Про це п'ятикурсниця Маргарита Федоренко повідомила на своїй сторінці в Інстаграмі.

Дівчина наприкінці березня записала публічне звернення до студентів та адміністрації ВНЗ щодо утиску українськомовних в Україні. Вона стверджує, що деякі викладачі навіть під час війни відмовляються вести пари українською, агрументуючи висловом "яка різниця" чи "мені так зручно". Водночас більшість студентів мовчки погоджується на умови викладача, що суперечать Закону України.

"На моєму факультеті живе окупантська пропаганда, і живе вже не один рік. Мій факультет зневажав українську мову. Бо як ще можна пояснити абсолютну відсутність україномовних викладачів? І навіть у цей час, коли ви самі є свідками геноциду українського народу, ви продовжуєте викладати студентам мовою рабів...", - заявила Федоренко.

Маргарита зізналась, що роки навчання на факультеті вплинули на її русифікацію - вона теж свого часу погоджувалась вчитись російською, однак зараз вона не готова миритись з ситуацію та голосно висловила свою позицію.

У свою чергу адміністрація університету "вирішила" конфлікт звільненням викладача, який відмовився вести лекції українською. Пояснень такого оперативного рішення від адміністрації не було, через що на Федоренко посипались погрози від одногрупників.

"Я не розпалюю мовний конфлікт, я повертаю українській мові його законне місце в освіті", - наголосила Маргарита Федоренко, додаючи, що в побуті кожен може говорити, як йому зручно. Вона просить дотримуватися закону та викладати в українському виші українською мовою.

Студенти не соромляться відкрито погрожувати дівчині розправою навіть при свідках.

"Якщо ти ще раз настукаєш на цю людину, у тебе будуть проблеми. Сидить 46 людей, з них 45 — у принципі, не проти, щоб їм відчитали російською мовою. Що за принципова позиція", - сказала одногрупниця Маргарити.

Водночас багато користувачів соцмережі підтримали студентку в її проактивній позиції та боротьбі за право навчатися державною мовою в українському університеті, а також побажали їй сил та наснаги, щоб витримати булінг зі сторони інших студентів.

Однак завжди буде й негатив зі сторони інших. Більшість з тих, хто пише негативні коментарі, є студентами, які навчаються або навчалися з Маргаритою.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у Харкові продавчиня магазину відмовилась надавати послуги державною мовою та поплатилась за це роботою. Виявилось, що вона росіянка й категорично заперечує українську в Україні.