RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Аргентині знайшли останки "дракона смерті": ящур, що літає, був страшним видовищем

У Аргентині знайшли скам'янілості двох величезних птерозаврів Thanatosdrakon amaru. Вони загинули одночасно 86-87 мільйонів років тому.

Про це повідомляє Dailymail.

Thanatosdrakon amaru - поки що єдиний представник свого роду. Дана йому родова назва перекладається з мови індіанців як "дракон смерті", а видова відсилає до змія Амару з міфології інків.

Це найбільший птерозавр, виявлений у Південній Америці, і одне з найбільших хребетних, що коли-небудь жили на Землі. Дослідники сказали, що "звір", ймовірно, був страшним видовищем, оскільки полював свою здобич з доісторичного неба.


Скам'янілості птерозаврів добре збереглися. Це велика рідкість, тому що кістки цих ящерів тендітні і зазвичай знаходять їх у вигляді дрібних шматочків.

Виявлені птерозаври могли бути батьком і дитинчатою — на момент загибелі вони були поруч, при цьому один ще не був дорослим. Але палеонтологи не мають доказів ступеня спорідненості.

Підраховано, що цей грізний вид жив принаймні за 20 мільйонів років до того, як 66 мільйонів років тому удар астероїда знищив близько трьох чвертей життя на планеті.

Отак гігант виглядає порівняно зі шкільним автобусом.

Нагадаємо, раніше в Іспанії науковці виявили останки нового виду динозавра - титанозавра Abditosaurus kuehnei. Гіганта вагою 14 тонн розкопали у південних Піренеях (Каталонія).