RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Зниклий вид тасманійського тигра збираються "воскресити": що задумали вчені

Команда дослідників з Австралії та США планують відродити популяцію тасманійського тигра. Останній представник цього хижака, якого називають також сумчастим вовком чи тилацином, помер у 30-х роках минулого століття.

Про це розповідає ВВС.

Над відродженням тасманійського тигра працюють Університет Мельбурну та американська біотехнологічна компанія Colossal Biosciences. За попередніми оцінками, проект з відновлення тилацину коштуватиме 75 мільйонів доларів.

Ідея полягає в тому, щоб відновити вид за допомогою стовбурових клітин та редагування геному. Вчені хочуть взяти клітини у живих сумчастих видів із схожою ДНК та відредагувати їх, щоб відтворити вимерлий вид.

Планується, що вчені зможуть випустити першу відновлену особу тасманійського тигра в дику природу приблизно через десять років. У разі успіху, відродження тилацину стане першим випадком реанімації вимерлого біологічного виду.

У той же час, багато представників наукової спільноти скептично ставляться до подібної спроби, вважаючи вимирання видів незворотним процесом, а ідеї про те, щоб розвернути його назад - не більше ніж науковою фантастикою.

Тилацина називають "тасманійський тигр" за характерні смужки на спині, проте з тиграми цей австралійський звір має мало спільного - це сумчастий ссавець, який доношує своїх дитинчат в особливій "кишені" на животі.

Популяція тилацинів спочатку скоротилася десятки тисяч років тому, коли в Австралії з'явилися перші люди, а поява на континенті такого хижака, як дикий собака динго, різко зменшила її кількість. Останній спійманий тасманійський тигр помер у зоопарку Хобарта у 1936 році.

Раніше "Апостроф" розповідав, що вчені хочуть створити морозостійкого слона, який виглядатиме як мамонт.