RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли "іспанський Стоунхендж" - складається з понад 500 стоячих каменів: фото

На півдні Іспанії археологи знайшли величезний мегалітичний комплекс, який складається з більш ніж 500 стоячих каменів. Він може бути одним із найбільших у Європі.

Під Дніпром розкопали "український Стоунхендж" – там ховали вождів та шаманів: фото та відео

Про це пише The Guardian.

"Це найбільша і найрізноманітніша колекція стоячих каменів, згрупованих разом на Піренейському півострові", - зазначив дослідник з Університету Уельви Хосе Антоніо Лінарес.

За припущеннями вчених, найстаріші стоячі камені на місці Ла Торре-Ла Жанера були споруджені в другій половині шостого чи п'ятого тисячоліття до нашої ери.

Дослідники виявили велику кількість різних типів мегалітів, зібраних в одному місці: стоячі камені, дольмени, кургани, трунні кам'яні ящики та огорожі.

“Найпоширенішою знахідкою були стоячі каміні, 526 з яких усе ще стоять або лежать на землі”, – йдеться у статті, опублікованій у журналі з доісторичної археології Trabajos de Prehistoria. Висота цих каменів становить від одного до трьох метрів.

Раніше археологи вивчили понад тисячу великих прямокутних пам'яток, відомих як мустатили, у Північно-Західній Аравії. Це найраніші знайдені об'єкти, які належать до традиції будівництва пам'яток.