RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Іграшки чи амулети? Археологи знайшли кумедні артефакти, яким 5000 років

Археологи виявили по всій території Піренейського півострова, де знайшли "іспанський Стоунхендж", безліч стародавніх іграшок, які, ймовірно, зроблені дітьми. Йдеться про маленькі мідні пластини у вигляді сов, яким 5 тисяч років. Деякі з таких бляшок знайшли у гробницях із дітьми.

Про це пише Аrkeonews.

Читайте також: У Мексиці знайшли артефакти ацтеків - можуть привести до загубленої гробниці імператора: фото

Мідні пластини з совами знаходили у гробницях, ямах та ущелинах. З кінця 19 століття таких іграшок знайдено близько 4 тисяч.

Спочатку науковці припускали, що це ритуальні артефакти, ідоли чи містичні об'єкти для померлих. Однак дослідник Хуан Хосе Негро з колегами переглянув ці припущення і дійшов висновку, що це можуть бути ляльки, іграшки, амулети, зроблені дітьми на основі місцевих видів сов.

Для доказу своєї гіпотези вони порівняли сотні сучасних малюнків сов, зроблених дітьми від 4 до 13 років, і цими бляшками.

Фото: arkeonews.net

"Гравюри з совами могли бути виконані підлітками, оскільки вони нагадують сов, намальованих сьогодні учнями початкової школи. Це також свідчить про те, що схематичні малюнки є універсальними та непідвладними часу", - кажуть автори дослідження.

Дві дірки зверху мідних пластин непрактичні для просування мотузки для використання в ритуалах. Хуан Хосе Негро вважає, що отвори робили для прикраси малюнка пучками пір'я сови, щоб надати реалістичності своїм творінням. Також деякі бляшки прикрашені тканиною та розфарбовані. Маленьких сов діти могли використовувати, як фішку в настільних іграх.

Фото: arkeonews.net

"Якщо кам'яні іграшки виготовлялися в кінці кам'яного віку, то металеві інструменти в наступні періоди напевно полегшували різьблення фігурок з дерева, що навряд чи залишило б якісь сліди в археологічних записах. Так само шматки шкіри або текстилю розпадалися би досить швидко. Таким чином, схожі на сов об'єкти, зроблені з каменю, дають, можливо, одне з небагатьох проблисків дитячої поведінки в археологічних записах стародавніх європейських суспільств", - йдеться в дослідницькій роботі.

Також науковці вважають, що знаходження цих мідних пластин у гробницях з дітьми може пояснюватися сентиментальністю батьків, які клали поряд з дитиною її улюблену іграшку.

"Це могло би пояснити, чому щось зроблене зі сланцю — поширеного матеріалу на той час — використовувалося для похоронних обрядів, де зазвичай використовувалися розкішні дорогоцінні камені та золото", - йдеться у повідомленні.

Фото: arkeonews.net

Нагадаємо, в Україні українські військові, коли копали бліндаж, випадково викопали давні артефакти пізньої бронзи.