RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Вкрав півмільйона монет: археологи дізналися, де ховався жорстокий пірат 17 століття

Дослідники знайшли місце, де ховався один із найжорстокіших піратів 17 століття Генрі Евері, на якого було оголошено перше всесвітнє полювання. Він сховався в Новій Англії, перш ніж відплисти до Ірландії і зникнути.

Про це пише Phys.

"На сьогодні з'явилося все більше і більше незаперечних доказів того, що Евері ховався в американських колоніях від правосуддя", - зазначив історик Джим Бейлі, який багато років намагається розгадати таємницю загадкового зникнення одного з найжорстокіших піратів 17 століття.

Кілька років тому він виявив незвичайну монету з вигравіруваним арабським написом у Міддлтауні, штат Род-Айленд, США, яка була викарбувана 1693 року в Ємені. Бейлі встановив, що ця монета була серед скарбів на мільйони доларів, які захопив Генрі Евері та його банда під час нападу на добре озброєний торговий корабель "Ганг-і-Савай". Корабель належав правителю Імперії Великих Моголів (країна на території сучасної Індії) Аурангзебу. Евері зі своїми піратами напали на нього 7 вересня 1695 року. Тоді йому вдалося захопити приблизно півмільйона золотих та срібних монет.

За даними історичних хронік, після пограбування корабля, тортур та вбивств пасажирів, Евері з командою попливли на Багамські острови. Король Англії Вільгельм III призначив величезну нагороду за впіймання пірата.

Як розповів Бейлі, на території Нової Англії (регіон США, який включає штати Мен, Вермонт, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Коннектикут і Род-Айленд) було виявлено вже 26 монет, які також знаходилися на захопленому кораблі.

Також доводить перебування Евері в англійських колоніях й виявлення у штаті Род-Айленд невеликого золотого самородка та ще двох срібних арабських монет. Цей самородок був здобутий біля Золотого берега, колонії Великої Британії у Західній Африці (зараз це країна Гана), де наприкінці 17 – початку 18 століть був одне із найбільших центрів работоргівлі. Евері захопив значну кількість золота під час плавання біля берегів Західної Африки.

Читайте також: Археологи знайшли останки команди знаменитого пірата Чорного Сема - на його кораблі були тонни скарбів

Вчений знайшов старі записи із зазначенням, що корабель, захоплений піратами Евері прибув у 1696 році до Ньюпорту в англійській колонії Род-Айленд. Інші документи, в яких описується допит полонених піратів Евері, показують, що він мав плани відплисти з Багамських островів до Нової Англії, а потім до Ірландії.

"Я вважаю, що Евері пробув у колоніях більше місяця і, можливо, зважував різні варіанти: залишитися жити тут або повернутися в Англію. І він обрав останній варіант", - говорить Бейлі.

Вчений шукає відповідь на питання, що трапилося з Евері після того, як він зник після свого прибуття до Ірландії влітку 1696 року.

Як розповідав "Апостроф", раніше археологи знайшли кумедні артефакти, яким 5000 років.