RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Археологи розкрили таємницю саркофага, знайденого під Собором Нотр-Дам: фото

Раніше науковці під час розкопок у пошкодженому від пожежі Соборі Паризької Богоматері знайшли два свинцеві саркофаги. А зараз вдалося встановити, хто там був похований.

Про це повідомляє Live Science.

Читайте також: Археологи знайшли унікальний фрагмент Вавилонської вежі: деталі

Попереднє дослідження вчених під керівництвом Еріка Крубезі свідчить, що там знаходяться останки двох багатіїв - один був священником - Антуан де ла Порт, а другий, молодший, мав знатне походження.

Де ла Порт був одним із членів духовенства, що займалося керуванням Собором.Там знайшли табличку з датою смерті, де сказано, що цей священник помер у віці 83 років 24 грудня 1710 року. Його поховали на місці, яке якраз і призначалося для поховання еліти. Його останки добре збереглися.

Особу другої похованої людини поки встановити не вдалося. Йому на момент смерті було 20-40 років. Дослідження свідчить, що він із самого дитинства їздив верхи на коні та втратив більшу частину зубів. Можливою причиною смерті став хронічний менінгіт, який виник у результаті туберкульозу. Частина його черепа була спиляна, а груди розкриті для бальзамування. Навколо черепа та на животі були залишки листя та квітів. Така практика поховання була поширена серед дворян Франції з середини 16 ст.

Вчені хочуть закінчити вивчення знахідок та оголосити про остаточні результати дослідження на початку-середині 2023 року.

Нагадаємо, у центральній частині Норвегії виявили скарбницю, в якій були заховані срібні прикраси епохи вікінгів.